FactoLab

Curs 3D printing

Aquesta setmana hem començat el curs de impresió 3D al baumannlab.  Veurem les eines lliures elementals i els seus usos per poder imprimir amb una reprap bcn 3d+ , que és la màquina que ha adquirit el Baumannlab (Laboratori de creació jove de l'Ajuntament de Terrassa).

En breu publicarem els continguts d'aquestes sessions que pretenen fer créixer nous Guttenbergs en un món materialista.


Comencem el junior lab

Les properes dues setmanes ens ocuparem de part dels casals d'estiu (http://www.tecnos.cat/robotica-angles-lestiu) de l'escola Tecnos, amb qui ja havíem col·laborat quan vam fer l'escola de ràdio fa un parell d'anys. En aquesta ocasió, fruit de la dedicació de Communia en temes relacionats amb el hardware lliure durant l'últim any, hem començat una nova oferta formativa que volem que serveixi com a primer contacte amb les tecnologies obertes i conceptes elementals de programació.


Totes les nostres patents seran teves

Mentre la obsessió de crear una economia al voltant de la R+I segueix sent via explotació de patents, sota les recomanacions rotundes de les universitats i governs, i fins i tot es fan servir com a indicador de recuperació. Sorprèn que una empresa líder en el camp dels vehicles elèctrics com és Tesla Motors, fagi unes declaracions que situen la seva estratègia en direcció diametralment oposada.  Poques vegades un anunci oficial d'una empresa que cotitza al NASDAQ amb bons resultats fa anuncis d'aquestes característiques( recomanat llegir-lo ) .


Grups d'aprenentatge

A proposta de @kintaaka i @sdnarracci, desde #Factolabs comencem aquest mes de juny amb la proposta de grups d'aprenentatge: Petites sessions formatives d'intercanvi de coneixements concrets fruit de la pràctica en projectes.

Per començar, aquest dijous 12 de Juny a les 18h, farem una sessió sobre "introducció a Arduino i els components electrònics més comuns".

Per començar, aquest dijous 12 de Juny a les 18h,  També farem una sessió sobre "com operar amb la impressora 3D MendelMax 1.5". Aquesta sessió vol recollir tota la feina de muntatge i posada a punt de la impressora que tenim al Factolab, i habilitar als assistents per a fer-la funcionar i poder imprimir objectes.

La sessió tindrà una durada de 2 hores i en farem un retorn de tot el material publicat aquí a Planet.

Per aquest més de juny també tenim planificada una sessió sobre "introducció a Arduino i els components més comuns". Aquesta segona sessió del mes de Juny serà el dia 26 a les 18h.

Benvinguts als grups d'aprenentatge del Factolab Terrassa, on hi sou tots convidats :)


Sessió sobre impressió 3d i producció p2p

Aquesta tarda no hi haurà beer and print a l'ateneu, amb motiu dels contactes que hem establert amb l'escola de disseny de rubí (edra), anem a fer un acte de presentació sobre impressió 3d. En aquesta començarem converses sobre les possibilitats que obre el fet que una escola de disseny municipal i l'associació d'estudiants disfrutin d'un aparell per poder passar de bits a àtoms. 

A partir del cas concret de la impressora mendelmax 2, farem un relat repassant les oportunitats que els avenços tecnològics ens ofereix, i sobre com estan sorgint comunitats creatives al seu voltant, que enlloc de veure l'abundància com a cosa negativa, ho incorporen en el seu adn i aprofiten la potència de les xarxes distribuïdes en el seu dia a dia: Creant, copiant,  redistribuint, i adaptant béns comuns. 
Adjunto els continguts de la presentació.

Us animem a venir a  la sessió o a seguir la conversa en aquesta entrada de blog. 


FLOK society i la revolució ciutadana del bon viure (I).

El govern d'Equador ha impulsat un pla nacional de canvi de matriu productiva cap a una societat del coneixement lliure, obert i del comú. Aquest pla es coneix com a FLOK society. Projecte que aquest més de maig es presentarà al Ateneu Candela en el marc del curs: Noves democràcies: laboratoris i pràctiques en temps de crisis de la representació política organitzat per Synusia.


What's new Factolab ?

Tags

Aprofitant la parada hivernal d'activitats, hem acabat de posar apunt el Factolab, que torna a engegar motors amb espai ( físic i virtual ) i maquinari renovats i apunt per a la intel·ligència col·lectiva.
Primer de tot, el Factolab disposa d'un espai físic fixe al Ateneu Candela. Un espai compartit amb altres tallers que es fan al centre social però que ens servirà per guardar maquinaria, ferralla, eines, ordinadors i demés gadgets makers.

La impresora Rep Rap MendelMax 1.5 sembla que ja funciona després de 3 mesos de muntatge i optimització del seu funcionament.
Amb aquest tweet, @lliurefree mostrava el primer objecte que la màquina ha imprès completament. La millora ha sigut gràcies a la proposta de @kintaaka de substituir els X-end que venien amb el kit de muntatge, per uns fets amb fusta que doten de major estabilitat a tot l'eix.


Entrevista a communia sobre Factolab

L'Ariadna Cortés ens va entrevistar per tal que expliquéssim què intentem amb factolab, la reproduïm a continuació afegint alguns links :

 

La cooperativa terrassenca Communia ha construït una impressora 3D, una eina clau per avançar cap a un model productiu P2P.La màquina estarà a l’abast de qui vulgui experimentar-hi col·lectivament en unes trobades setmanals que organitzaran a través del projecte FactoLab.


Conceptes Anaya i Cof per Ateneu i Factolab

Després del repàs històric i de context que s'ha pogut dur a terme en les precedents sessions, avancem... I avancem cap al present futurible, construint-lo.

Aquesta setmana engeguem màquines per aterrar alguns dels conceptes que veiem imprescindibles si volem fer possible que sorgeixin a la nostra ciutat projectes, empreses i laboratoris, que convisquin amb el procomú i el desenvolupin sense temors.


La idea que tenim per engegar és començar a pensar i experimentar de forma àgil el creuament entre diferents àmbits que creiem importants: aprenentatge, emprenedoria, laboratori i espai de trobada.


FactoLab: Prototips a la ciutat P2P

Tags

A l'escola d'estiu d'enguany parlàvem del desig de crear un ecosistema per una economia local P2P. Un ecosistema que ens permetés catalitzar xarxes distribuïdes, amb una lògica P2P, capaces de generar economies de proximitat i noves formes de benestar més necessàries que mai.

Un dels dispositius que identificàvem com a indispensables per aquest ecosistema P2P és el que anomenàvem espai fàbrica-laboratori. Un espai de producció i investigació amb capacitat de proporcionar eines a la comunitat per la fabricació de prototips i productes finals. L'objectiu a curt plaç era oferir un espai, que sota la lògica de prova / error, permetés connectar a la comunitat local amb les diferents comunitats virtuals que s'organitzen al voltant del paradigma del Open Hardware ( Impressió 3d, Arduino, Raspberry Pi, etc)


Subscribe to FactoLab Subscribe to FactoLab