Fab lab

Fabkids 16/17, revisió i plantejaments

S'acosta el final de la temporada 16-17 de fabkids al fablab de Terrassa, i toca començar a pensar en revisar com ha anat i a plantejar el curs vinent. 

Aquest curs ens hem ocupat de dos grups, posant la frontera en els 10 anys per dividir el grup. Bàsicament dividint segons capacitats lògiques ja que ens ha anat bé partir de diferents activitats i a diferents ritmes. 

Enguany, com a fil argumental seguim amb els continguts que bq posa a la nostra disposició, el robot renacuajo dóna molt joc, es poden crear circuits, que segueixin la llum, afegir-li accessoris, i fer-ne de nous amb la impressora 3d.


Totes les nostres patents seran teves

Mientras la obsesión de crear una economía alrededor de la I+D sigue siendo vía explotación de patentes, bajo las recomendaciones de universidades y gobiernos, incluso se utiliza la patente como indicador de recuperación. Sorprende que una empresa líder en el campo de los vehículos eléctricos como es Tesla Motors, haga unas declaraciones que sitúan su estrategia en la dirección diametralmente opuesta. Pocas veces un anuncio oficial de una empresa que cotiza en NASDAQ con buenos resultados hace anuncios de este tipo( lectura recomendada ) .


Conceptes Anaya i Cof per Ateneu i Factolab

Després del repàs històric i de context que s'ha pogut dur a terme en les precedents sessions, avancem... I avancem cap al present futurible, construint-lo.

Aquesta setmana engeguem màquines per aterrar alguns dels conceptes que veiem imprescindibles si volem fer possible que sorgeixin a la nostra ciutat projectes, empreses i laboratoris, que convisquin amb el procomú i el desenvolupin sense temors.


La idea que tenim per engegar és començar a pensar i experimentar de forma àgil el creuament entre diferents àmbits que creiem importants: aprenentatge, emprenedoria, laboratori i espai de trobada.


Et factum est Mendelmax 2.0

Ja setembre, després d'un estiu, complint fil per randa  els meus propòsits, torno a casa amb un nou artefacte... La construcció durant l'estiu d'una impressora 3d MendelMax 2.0, ha estat un procés francament gratificant que et propulsa cap a un nou paradigma que de segur esdevindrà un avenç quan s'estengui el seu ús.

El procés és recomanable perquè significa una aproximació prèvia a quin haurà de ser el nostre comportament en front a la tecnologia oberta, la tecnologia que respecta la teva llibertat ( ryf - respects your freedom).


Primers passos makers

Acabar el curs amb la suggerent escola
d'estiu tractant com viure bé i deixant les màquines carburant per situar plantejaments de cara al proper curs. 

Ara descans a l'Escala... Passejos amb bici cap a la platja,  excursions pel Montgrí, cervesa a prop del mar, gastar la bateria de l'ebook, dormir, per fi dormir, amb les finestres obertes... 

També ha arribat el moment de començar aquells projectes els quals durant bona part del curs vas pensant que li hauries de destinar cert temps per conèixer, imaginar i experimentar... En definitiva  R+D  real, del que difumina la frontera entre el que has de fer i el que et ve de gust,  el qual ha de guanyar un lloc estable en el dia a dia de Communia. 


Futurs fabricats a casa

Recientemente en Communia estamos dándole vueltas al modelo productivo, el peso de la producción distribuida ha ganado un lugar central en nuestro discurso. Con las preparaciones de las ponencias en Ecuador, en la UOC, y en el centro social que habitamos (Ateneu candela), nos hemos dado tiempo para leer, estudiar y comprender textos (tener Synusia al lado también lo pone fácil). También estamos identificando cuáles son los bienes comunes de los que participamos, cuáles son los que nos aprovechamos, cuáles son los que faltan para facilitar la autonomía en los otros regímenes de propiedad. El modelo de cooperación de communia se va dibujando con el objetivo de poder cuadrar con nuestras dinámicas laborales la cadena extracción-hackeo-retorno.


Laboratoris emergents lligats a centres socials?

El contexto no acompaña mucho para innovar al margen de la economía sumergida y se hace difícil poder imaginar espacios de emancipación enmarcados en dispositivos como los centros sociales. Pero la decadencia que implanta la manera como están funcionando los mercados y sus organismos (estados, y diferentes gobiernos), no puede ser un impedimento para imaginar espacios de participación, igualdad, democracia y libertad, que puedan ofrecer retribución y renta. Una de las principales razones de porque no puede ser un obstáculo es que es lo único que tenemos y lo único que tendremos cuando la espiral de la crisis del capital nos convierta en prescindibles y insalvables. Más allá de la auto organización de comunidades cooperativas tenemos la espera de que se implante una renta básica, y la coyuntura nos enseña que los gobernantes orientan sus actuaciones y legislaciones en la dirección opuesta.


Subscribe to Fab lab Subscribe to Fab lab