Nous habitants, nous llibres

Quan passes hores i hores immers en entorns complexos, te n'adones que la complexitat és difícil d'assumir per una sola persona, veus clar que hi han coses que requereixen més mans o ulls revisant. De no ser així moltes iniciatives ni tant sols s'haguessin pogut plantejar. No et pots dedicar a navegar minuciosament per captar amb exactitud tota la seva integritat. S'han de trobar maneres amb les quals, davant de tanta peculiaritat, no cansar-te i acabar rebutjant i associant complexitat amb caos.

Trobar el ritme a aquesta cadència és difícil, però quan te n'adones que hi ha amb qui et sents proper i que junts hi ha possibilitats d'afrontar reptes i problemes, apareixen produccions en el si de l'àmbit que l'ésser humà se sent còmode. En el qual coneixem les cares o el fer de l'altre, perquè entre nosaltres ens veiem com a gent comú.

Aquests entorns complexos seran més abordables si s'aprofiten diferents punts de vista, sigui per escriure pedaços de codi, per coordinar-nos entre agrupacions de persones, per aprendre en grups d'aprenentatge, per associar estudiants, o per la gestió de propietats compartides.

En el moment que hi ha hagut l'explosió dels espais(virtuals) de trobada, es multipliquen les combinacions i poden aparèixer comunitats noves, desarrelant la geografia regional com a condició. No es tracta de confrontar aquestes múltiples comunitats, però tampoc es poden confondre conjunts. Si una comunitat ho és per analitzar i proposar millores en un programa no té sentit que se'l designi per dedicar-se a tasques d'una altra categoria.

Hi han temes que ens afecten com a veïns en un territori, això significa que no plantegem un rebuig als temes que comporten una condició geogràfica. Però si que volem destacar que aquests tòpics no són els únics. I que també en volem tractar altres.

Per tal de tractar-los un dels elements que esdevé un requeriment és la conversa. Quan falta aquesta, quan regna el silenci entre els comuns, podem associar-lo com a símbol d'esgotament o que cal plantejar-se canvis en el si de la comunitat ( També quan aquesta es vicia amb totalitarismes de blocs, en els quals regna un status quo enrarit i immòbil, a l'estil parlament). Davant d'aquesta decadència cal una reacció, exigeix d'una responsabilitat per part dels comuns, dels que es veuen afectats per problemes o inquietuds comunes. I cal un exercici de sintonització, cal fer un exercici comunicatiu entre els nostres per posar les coses clares i per definir línies d'actuació comunes.

Així des de communia, volem aprofitar les capacitats de interacció que ens ofereix una eina com planet.communia.org. Per tal que esdevingui un lloc de conversa estructurada, sense limitacions de 140 caràcters i que faciliti la distribució dels continguts, això és ser un node més en la blogosfera.

Per reforçar aquesta intenció, que ja fa un temps que estem duent a cap, intentarem fer créixer la comunitat que integra planet.communia.org i crear noves converses al voltant de la història, la cultura, l'arquitectura social, la ciutat etc. I per fer-ho hem convidat a participar al bon amic poljulia. Amb ell vam coorganitzar el cicle sobre producció col·lectiva i vam quedar molt satisfets de la sintonia, els plantejaments que ha expressat i la seva inquietud a l'hora de buscar models resilients en els camps del procomú i la història. Creiem que amb ell, els propers habitants que aniran apareixent a planet i els vostres comentaris, podrem fer que una conversa sana,que miri cap a la cooperació entre nosaltres, els comuns.

A part d'això també volem presentar una nova estratègia pel que fa a com retornem al procomú la producció de communia.org. Si fins ara teníem un wiki, creiem que costa sortir del work-in progress de mediawiki i que està bé donar un producte acabat, per tal que alguns continguts es puguin convertir en documents de referència. És per això que inaugurem un nou espai a planet.communia.org on anirem volcant llibres i manuals gratuïts sorgits de tallers, formacions o estudis encarregats que creiem que poden esdevenir útils a d'altres comunitats. Una cosa notable i que malauradament no és una tònica dominant, és que oferim, a part de la versió on-line , la versió en Epub, per tal que es pugui descarregar i llegir còmodament en els dispositius que han estat dissenyat a tal efecte: els ebooks, una tecnologia revolucionària i silenciada.

De moment hi trobareu els llibres

En un futur anirem posant els continguts més polits que tenim en matèria de formació. Seguirem utilitzant el wiki com a backend per treballar aquests continguts de forma col·laborativa http://winston.communia.org/wiki/communia/index.php/Categoria:Projectes_formacio

Doncs esperem que gaudiu d'aquests canvis i que a més de llegir alguns dels manuals, podem conversar en algunes de les entrades.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

spell "no" (comprovació per evitar s pa m)