TecnosLab'14

TecnosLab'14 agrupa les entrades de blog dels tallers de robòtica dels casals d'estiu 2014 de l'escola Tecnos de Terrassa http://www.tecnos.cat/robotica-angles-lestiu

Uns tallers que parteixen de l'us de tecnologies i llenguatges de programació oberts i especialment dissenyats pels més joves per a la realització de projectes tecnològics. Projectes tecnològics desenvolupats en equip i que puguin ser provats i millorats mitjançant el joc i la interacció amb l'entorn. En ells treballem:

  • Programació de Vídeo-Jocs amb Scratch, l'entorn de programació desenvolupat pel MIT per a realitzar animacions i vídeo jocs interactius.

  • ArduOrquestra, una orquestra de fruita controlada amb una Arduino (plaques open hardware) i S4A (una modificació del software Scratch per treballar amb Arduino)

  • Pintbots, robòtica didàctica a través del robot fabricat amb una impressora 3D (tobareu els dissenys de les peces originals a thingiverse.com i les que hem modificat a factolab.net). L'electrònica la traballem a través del producte «Mi primer kit de Robòtica» de BQ (kit basat amb la placa controladora Freaduino UNO i alguns components de Octopus Brick d'elecfreaks.com )

 

Torneig #TecnosLab '14!

Com no podia ser d'altra manera havíem de posar a prova els nostres petits robots, i per això l'ultim dia vam organitzar el gran torneig TecnosLab'14!

Primer vam tornar a connectar els sensors d'ultrasons i d'infrarojos i directament vam carregar en els nostres printbots aquest programa, el qual fa girar el robot sobre si mateix quan els sensors infraroigs detecten «blanc» i el sensor d'ultrasons no detecta res a menys de 40cm, en canvi si els sensors infraroigs detecten la cinta negra el robot es mou endarrere i si els ultrasons detecten alguna cosa a menys de 40cm el robot es mou endavant. Al pati vam construir un laberint amb una entrada i una sortida, i cada equip havia de fer sortir el robot del laberint i tornar-lo a creuar guiant-lo amb la mà.


A #TecnosLab 14 programem els printbots perquè segueixin una línia i persegueixin la llum!

A l'anterior sessió de #TecnosLab'14 vam construir els printbots fets amb les impressores 3d del factolab.net, i durant els dies que quedaven volíem veure com se li poden donar ordres a un robot basat en Arduino perquè fes el que nosaltres vulguéssim.

Utilitzant els sensors infraroigs tal i com s'explica en aquest manual, vam programar els nostres robots per fer-los seguir una línia negra enganxada al terra amb cinta adhesiva. Per programar-los vam utilitzar la primera versió del Bitbloq (un software web de BQ derivat de blockly que serveix per programar d'una manera senzilla per blocs i de forma similar a l'Scratch).



Una orquestra de fruites i verdures

La primera activitat del #tecnoslab'14 ha consistit en el muntatge i programació d'una orquestra amb fruites i verdures.

Hem construït tres instruments musicals: dos del tipus "piano" utilitzant plàtans i pepinos a tall de tecles, i un del tipus "bateria" utilitzant síndires i melons com a timbals.

Aquest tipus de muntatge utilitza una placa Arduino que permet construir un circuit elèctric amb la fuita i la verdura. En el momennt en que es fa contacte amb aquesta, es desencadena una nota musical aprofitant la capacitat conductora d'electricitat que tenen tan el cos humà, com les fruites ( utilitzant, evidentment, voltatges molt baixos :)

Tan les notes musicals, com els tipus d'instruments, són programats utilitzant  Scratch For Arduino (S4A).

Un cop muntats els tres instruments, hem practicat una mica, i finalment, hem interpretat "Oh when the saints" tots plegats.

Us deixem algun material gràfic de l'activitat, i també, la guia de muntatge que hem elaborat.


Comencem el junior lab

Les properes dues setmanes ens ocuparem de part dels casals d'estiu (http://www.tecnos.cat/robotica-angles-lestiu) de l'escola Tecnos, amb qui ja havíem col·laborat quan vam fer l'escola de ràdio fa un parell d'anys. En aquesta ocasió, fruit de la dedicació de Communia en temes relacionats amb el hardware lliure durant l'últim any, hem començat una nova oferta formativa que volem que serveixi com a primer contacte amb les tecnologies obertes i conceptes elementals de programació.


Subscribe to TecnosLab'14 Subscribe to TecnosLab'14