Et factum est Mendelmax 2.0

Ja setembre, després d'un estiu, complint fil per randa  els meus propòsits, torno a casa amb un nou artefacte... La construcció durant l'estiu d'una impressora 3d MendelMax 2.0, ha estat un procés francament gratificant que et propulsa cap a un nou paradigma que de segur esdevindrà un avenç quan s'estengui el seu ús.

El procés és recomanable perquè significa una aproximació prèvia a quin haurà de ser el nostre comportament en front a la tecnologia oberta, la tecnologia que respecta la teva llibertat ( ryf - respects your freedom).

Tens la sensació de construir un aparell que canvia normes. Un aparell el qual té la potència de crear objectes, però no sols el que a un se li acudeix, també té l'enorme capacitat(i aqui hi ha la peça revolucionària) de poder reproduir dissenys del procomú, això és que hi ha associada a aquesta màquina la necessitat de compartir per disfrutar-ne plenament. De la mateixa manera com les gravadores de CD van suposar un trencament abrupte en la manera com intercanviàvem música, fitxers... i esdevenia un element fonamental per poder disfrutar d'un ecosistema basat en l'intercanvi mutuu, sense pèrdues en el procés de còpia. Posant al mateix nivell de qualitat el hometapping i les recopilacions de grans èxits. Estabilitzant tensió entre centre i perifèria.

Es pot preveure mínimament que la replicabilitat significarà un canvi i depèn únicament de nosaltres de quin caire serà. Tal com diu Bauwens podem preguntar-nos si aquest canvi és bo o dolent però el que podem estar segurs és que no podem parar-lo. I tampoc ens convé parar-lo pel que significa, perquè suposa una manera d'estendre dissenys i aprofundir en el progrés tecnològic per tothom qui ho desitgi i/o ho necessiti, des del punt de vista de la perifèria, fa ineficaços centres i centralismes, i permet que qualsevol pugui gaudir de certs objectes. Una nova victòria del pensament obert respectant llibertat i accessibilitat.

Un altre motiu pel que és recomanable el diy, és que significa actuar amb el maquinari de manera que l'entenguis. Que sàpigues que quan se't pugui espatllar la impressora, la puguis reparar, que quan la vulguis estendre la puguis estendre. De fet una de les primeres coses que imprimeixes (en cas que no necessitis una figureta de Yoda urgentment, o en el meu cas un exprimidor de llimones per demostrar a ma mare que no m'havia trastornat completament) són algunes peces de la màquina. La manera com et comportaràs davant els objectes i la teva habilitat per veure si pots reemplaçar-los serà clau a partir d'ara, apreciar les teves mans i fer que els aprenentatges vagin de la mà al cervell és una de les raons per les que pots optar per muntar-se-la un mateix.

Està previst explicar el procés (Sourcing, BOM, tuning...)...., de moment es poden veure algunes de les fotos a sota.

Paral·lelament a la construcció i per necessitat a communia.org beta hem afegit el tipus de contingut "cosa", per poder compartir dissenys d'objectes i visualitzar-los, ja que hi ha dubtes sobre thingiverse . Sense la intenció de convertir-se en un portal per tothom, sinó per aprofundir en el fet de compartir dissenys via RDF (https://github.com/korasaccharin/semantic-making) o via torrent (http://thepiratebay.sx/browse/605).

Comments

Moooolt interessant! Felicitats!


Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.