Cursos postpandèmia d'alfabetització digital i competències digitals bàsiques en la societat del coneixement a l'escola Agustí Bartra

Primary tabs

Alguns/es ens pregunteu que hem estat fent últimament i viem que no compartim coses al blog. Des de fa mooolt de temps... doncs és veritat 😅, si bé en el curs 20-21 (el curs posterior a l'esclat de la pandèmia) vam patir força per reflotar la cooperativa amb una facturació de mínims, aquest curs 21-22 en l'etapa postpandèmia hem estat molt embolicats en diversos projectes... inclús algunes persones han deixat de treballar a la cooperativa i d'altres s'han incorporat... Així que, compartirem algunes de les coses que estem fent que ens fan il·lusió difondre, en aquesta entrada els cursos que hem fet a l'escola Agustí Bartra sobre competències digitals bàsiques en la societat del coneixement.

Doncs en el marc de la pandèmia es detecta la necessitat per part dels professionals, equip directiu i l'AFA de l'escola Agustí Bartra, d'actuar en l'àmbit de les competències digitals bàsiques a les famílies del centre, ja que la pandèmia, aflora en major claredat l'escletxa digital existent en diferents famílies. El centre aprofita un finançament extraordinari del Departament d'Educació per oferir cursos en aquest àmbit. Des de la primavera del 2021 hem realitzat unes quantes edicions del curs on s'hi han matriculat dones migrants, les quals tenen dificultats per desenvolupar-se en l'esfera digital, dificultats agreujades en els últims anys en què s'ha complicat dur a terme un seguiment de la vida escolar, ja que l'ús de tecnologies digitals s'ha estès en tots els àmbits de la vida, tant en àmbits educatius (campus virtuals, els sistemes de videoconferència, sistemes de comunicació i notificacions amb l'escola, etc), com en altres àmbits com tràmits en línia amb les administracions, seguretat en la navegació per internet, serveis quotidians que s'han digitalitzat, etc. Les primeres sessions, doncs, es duen a terme en un marc de post pandèmia de les primeres onades més virulentes, però amb una situació encara d'emergència sanitària, per tant, algunes edicions del curs s'han fet amb mesures de seguretat anti-Covid estrictes, tot i que el llarg del curs 21-22 algunes d'aquestes mesures han anat disminuint i s'ha pogut dur a terme les sessions amb més normalitat.

La proposta formativa ha estat enfocada a famílies de l'escola que volen seguir un aprenentatge guiat en alfabetització digital. Aquesta formació engloba des dels principis instrumentals més bàsics necessaris, fins a arribar a l'accés a la societat de la informació, amb especial èmfasi a aspectes relacionats amb l'aprenentatge digital dels infants, com són l'ús de videoconferències, entorns d'aprenentatge com Moodle o GClassrom, serveis de webmail més populars, arxius al núvol, calendaris... Es decideix que tots els continguts estiguin disponibles a un entorn Moodle pels participants perquè puguin consultar-los en qualsevol moment, i sobretot oberts a qualsevol invitat un cop finalitzi el curs, ja que es desitja que aquest curs actuï com a repositori de continguts i activitats, així com espai per experimentar amb un entorn digital d'aprenentatge. També es valora que els continguts han de prevaldre al finançament excepcional que pugui gaudir el centre i estar disponibles en cas que l'AFA, docents o algun altre actor de la comunitat educativa vulgui reprendre o redissenyar aquesta activitat.

Durant tota la formació es treballen aspectes transversals com el dret a la privacitat, empremta digital, sobirania i empoderament tecnològic, i l'ús de tecnologies lliures. Així com un ús responsable de les tecnologies en especial atenció en el seu ús per part de menors.

En les eines més instrumentals a treballar, es posa èmfasis a les utilitzades pel centre, com poden ser: LMS Moodle i GClassrom, Cloud d’arxius amb GDrive, webmail Gmail, videoconferències amb GMeet, comunicacions amb WhatsApp i iEduca/TokApp. Així i tot, sempre es mostren, a mode introductori, alternatives lliures a les eines privatives.

Entenem que la sessió ha de dividir-se en una part teòrica com en una part pràctica on manipular les tecnologies de forma comuna. Així les participants no es limiten a un marc teòric sinó que poden crear, testejar i provar les utilitats. Això permetrà un aprenentatge significatiu sostingut per la mateixa vivència i les relacions que es generin entre les assistents.

Pel que fa als continguts s'intenta compartir qüestions molt bàsiques sobre les tipologies d'interfícies i maquinaris, sistemes operatius, qüestions bàsiques i comunes a tots els gestors d'escriptori i sistemes de finestres, exploradors d'arxius, porta-retalls i nocions bàsiques sobre les principals eines dels paquets d'ofimàtica d'escriptori i en línia. Després ens centrem en la societat del coneixement, exposem breu història d'internet, qüestions bàsiques sobre xarxes i connexions, i ens centrem en els navegadors web i els cercadors. Un cop hem explorat aquestes competències més bàsiques i instrumentals entrem en casos pràctics de serveis digitalitzats i tota mena de tràmits amb administracions segons necessitats (CatSalut, Padró Municipal, Cita prèvia policia nacional per diferents tràmits, sistema Clave, cita prèvia seguretat social...) segons demanda es realitzen alguns tràmits o altres, i també veiem les eines que s'utilitzen a l'escola (Moodle, GClassrom, GMeet, iEdcua/TokApp...). Finalment, veiem eines de comunicació com xats, videoconferències, i si hi ha temps xarxes socials i comerç en línia.

En el següent enllaç podeu veure una categoria amb els continguts dels cursos que s'han efectuat https://moodle.communia.org/course/index.php?categoryid=14 , si desitgeu donar una ullada als continguts en general, us recomanem veure l'últim curs amb títol "[3r grup 21-22] Escola Agustí Bartra: Formació en competències digitals" i enllaç https://moodle.communia.org/course/view.php?id=23 , ja que els continguts es van millorant a cada edició a partir de l'experiència del curs anterior i aquest n'és l'últim (cal entrar en mode visitant).

Volem agrair a tot l'equip de Communia especialment a l'Anna Castro i la Mar Garcia amb qui hem dissenyat i millorat els continguts d'aquests cursos i també impartit algunes sessions. També a l'AFA i l'equip directiu de l'escola Agustí Bartra per la confiança i a tota la comunitat que ha participat en aquesta activitat formativa.

La pròxima entrada de blog sobre les extraescolars HackLab Kids sobre robòtica didàctica, iniciació a la programació i trastejar en general que hem estat desenvolupant conjuntament amb l'Eina Cooperativa a dos centres escolars de la ciutat per infants de primària.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.