Open Hardware

Qtcreator o Kdevelop en lugar de IDE Arduino

Sin querer menospreciar el trabajo hecho por los desarrolladores de la IDE de Arduino, ha llegado a un punto en que aprecio cierta ayuda(por ejemplo resaltado de sintaxis, autocompletar, monitoraje del puerto serie por otros programas...) cuando edito o construyo un proyecto de arduino o esp8266.
Después de pasar por platformio, geany, e instalar otras IDE's (no hay muchas), he decidido ir a lo que más uso: vim, qtcreator o kate (kdevelop),  y ver que formas tengo para poder editar proyectos de arduino.

La forma más estable y que puede aumentar la productividad es vía GNU-Make, gracias al proyecto Arduino-Makefile podemos subir programas a placas arduino.

Clonamos el repositorio en la carpeta de ficheros de arduino:

cd /usr/share/arduino/

git clone git@github.com:sudar/Arduino-Makefile.git

Para usarlo debemos definir algunas variables de entorno, las podemos poner en ~.bashrc o escribir un ejecutable en /usr/local/bin/arduino.mk-env que llamaremos cuando queramos definir las variables.


Comencem el junior lab

Les properes dues setmanes ens ocuparem de part dels casals d'estiu (http://www.tecnos.cat/robotica-angles-lestiu) de l'escola Tecnos, amb qui ja havíem col·laborat quan vam fer l'escola de ràdio fa un parell d'anys. En aquesta ocasió, fruit de la dedicació de Communia en temes relacionats amb el hardware lliure durant l'últim any, hem començat una nova oferta formativa que volem que serveixi com a primer contacte amb les tecnologies obertes i conceptes elementals de programació.


Sessió sobre impressió 3d i producció p2p

Aquesta tarda no hi haurà beer and print a l'ateneu, amb motiu dels contactes que hem establert amb l'escola de disseny de rubí (edra), anem a fer un acte de presentació sobre impressió 3d. En aquesta començarem converses sobre les possibilitats que obre el fet que una escola de disseny municipal i l'associació d'estudiants disfrutin d'un aparell per poder passar de bits a àtoms. 

A partir del cas concret de la impressora mendelmax 2, farem un relat repassant les oportunitats que els avenços tecnològics ens ofereix, i sobre com estan sorgint comunitats creatives al seu voltant, que enlloc de veure l'abundància com a cosa negativa, ho incorporen en el seu adn i aprofiten la potència de les xarxes distribuïdes en el seu dia a dia: Creant, copiant,  redistribuint, i adaptant béns comuns. 
Adjunto els continguts de la presentació.

Us animem a venir a  la sessió o a seguir la conversa en aquesta entrada de blog. 


Entrevista a communia sobre Factolab

L'Ariadna Cortés ens va entrevistar per tal que expliquéssim què intentem amb factolab, la reproduïm a continuació afegint alguns links :

 

La cooperativa terrassenca Communia ha construït una impressora 3D, una eina clau per avançar cap a un model productiu P2P.La màquina estarà a l’abast de qui vulgui experimentar-hi col·lectivament en unes trobades setmanals que organitzaran a través del projecte FactoLab.


Conceptes Anaya i Cof per Ateneu i Factolab

Després del repàs històric i de context que s'ha pogut dur a terme en les precedents sessions, avancem... I avancem cap al present futurible, construint-lo.

Aquesta setmana engeguem màquines per aterrar alguns dels conceptes que veiem imprescindibles si volem fer possible que sorgeixin a la nostra ciutat projectes, empreses i laboratoris, que convisquin amb el procomú i el desenvolupin sense temors.


La idea que tenim per engegar és començar a pensar i experimentar de forma àgil el creuament entre diferents àmbits que creiem importants: aprenentatge, emprenedoria, laboratori i espai de trobada.


Buscando el e-reader abierto

Ya  hace unos días que perdí mi ebook, un sony prs600 que hace tiempo que tenía. Me supo mal perderlo, pero eso no significó perder los libros, cómo tengo copias a cero coste de cada uno de ellos no fue traumático... De momento me han dejado un cervantes2(clon de Netronix E60M00), de la empresa BQ que se denomina cómo 100% española, pero que pone el logo en productos fabricados en china. 
Debo comprarme otro nuevo, y en la búsqueda del modelo, uno de los detalles que me interesa es saber el grado de libertad de uso y adaptación que ofrece. Además de la posible personalización que pueda hacer, creo que en lo que se refiere a los lectores de e-book hay claras oportunidades a resultas de la pésimo hacer de la industria de conocimiento-papel, y las demandas para conseguir una mayor adaptación de ciertas comunidades.

Et factum est Mendelmax 2.0

Ja setembre, després d'un estiu, complint fil per randa  els meus propòsits, torno a casa amb un nou artefacte... La construcció durant l'estiu d'una impressora 3d MendelMax 2.0, ha estat un procés francament gratificant que et propulsa cap a un nou paradigma que de segur esdevindrà un avenç quan s'estengui el seu ús.

El procés és recomanable perquè significa una aproximació prèvia a quin haurà de ser el nostre comportament en front a la tecnologia oberta, la tecnologia que respecta la teva llibertat ( ryf - respects your freedom).


Primers passos makers

Acabar el curs amb la suggerent escola
d'estiu tractant com viure bé i deixant les màquines carburant per situar plantejaments de cara al proper curs. 

Ara descans a l'Escala... Passejos amb bici cap a la platja,  excursions pel Montgrí, cervesa a prop del mar, gastar la bateria de l'ebook, dormir, per fi dormir, amb les finestres obertes... 

També ha arribat el moment de començar aquells projectes els quals durant bona part del curs vas pensant que li hauries de destinar cert temps per conèixer, imaginar i experimentar... En definitiva  R+D  real, del que difumina la frontera entre el que has de fer i el que et ve de gust,  el qual ha de guanyar un lloc estable en el dia a dia de Communia. 


Energía central

Ayer @qguitart me pasó el artículo que nos advertía que el estado prevé penalizar a los que autoconsuman su propia producción eléctrica. Yo más bien diría que sitúa, una vez más, la producción ( no el autoconsumo ) en manos del estado. Repetimos la centralización con que se confiscan explotaciones comunales, apoyándose en el razonamiento que el descontrol la red distribuida de autoconsumo producción podría poner en jaque el sistema eléctrico español. De nuevo aparece el razonamiento según el cual “el estado es el único impulsor de todo desarrollo ulterior (P.K. El apoyo mutuo)”. Y ante eso debemos afinar la crítica para convertirla en enérgica repulsa.


Subscribe to Open Hardware Subscribe to Open Hardware