Taller de Robòtica a les Jornades Culturals 2015 de l'Escola Tecnos

L'última setmana de gener hem participat a les Jornades Culturals 2015 de l'Escola Tecnos  amb un taller de robòtica. Tal i com ja es va fer durant els casals d'estiu TecnosLab'14 en el marc de JuniorLab de communia.

Per dur-lo a terme hem utilitzat Mi primer Kit de Robótica de l'empresa Bq . Bàsicament es tracta d'un printbot (amb l'estructura imprimible amb una impressora 3D domèstica), la placa programadora és una Freaduino Uno (un clon de l'Ardunio Uno però pensada per a no utilitzar una placa de proves protoboard) i sensors de la línia Octopus Brick .

Un dels aspectes més innovadors que ens aporta Bq en el camp de la robòtica didàctica és l'aplicatiu web Bitbloq basat en Blockly que ens permet programar el robot de forma molt intuïtiva amb blocks visuals tal i com ho fan programes com Scratch o app.inventor . Una de les gràcies de Bitbloq és que ens permet, en tot moment, consultar el codi que es genera i pujar-lo a la placa controladora via la IDE d'Arduino, així podem seguir amb l'activitat en el cas que el complement del bitbloq del navegador no acabi de funcionar (cosa que va passar en alguns casos) i també ens permet entendre millor l'univers de la programació electrònica.

Els alumnes d' ESO i Batxillerat que van assistir al curs van poder desenvolupar els seus robots seguint uns manuals confeccionats i adaptats per Communia disponibles aquí basats en altres activitats disponibles a la xarxa. De forma cada cop menys guiada i aplicant els coneixements adquirits en l'activitat anterior, els alumnes van programar un robot que seguia una línia negre pintada al terra, un robot que escapava de la llum, un altre que seguia la llum i també un robot que seguia la mà quant aquesta es posava davant . Desprès de veure els diferents complements i exercicis els alumnes han sigut capaços de programar robots que feien fora objectes d'un ring sense sortir-ne ells i fins i tot un robot ambulància amb sirena acústica i de leds que no xocava amb cap objecte.

Amb aquest taller de 4 sessions s'ha pogut introduir aquests joves al món de la programació informàtica, l'electrònica i la robòtica mitjançant un seguit de reptes, i tot amb tecnologia oberta i lliure que compta amb una gran comunitat educativa produint continguts. Per suposat que els materials adaptats per comunia poden ser modificats, clonats, redistribuïts, reutilitzats per qui ho desitgi:

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.