Fabkids 16/17, revisió i plantejaments

S'acosta el final de la temporada 16-17 de fabkids al fablab de Terrassa, i toca començar a pensar en revisar com ha anat i a plantejar el curs vinent. 

Aquest curs ens hem ocupat de dos grups, posant la frontera en els 10 anys per dividir el grup. Bàsicament dividint segons capacitats lògiques ja que ens ha anat bé partir de diferents activitats i a diferents ritmes. 

Enguany, com a fil argumental seguim amb els continguts que bq posa a la nostra disposició, el robot renacuajo dóna molt joc, es poden crear circuits, que segueixin la llum, afegir-li accessoris, i fer-ne de nous amb la impressora 3d.

Un altre dels elements incorporats que dóna molt joc ha sigut la incorporació del projecte Cubetto. Aquest robot i la metodologia d'aprenentatge (descrita com a montessori) està aprovat per controlat per un panell físic inalàmbric, cosa que evita el grau d'abstracció que imposa el ratolí o el teclat, pot fer fer dotze moviments bàsics amb possibilitat d'afegir més complexitat (permet definir una funció de quatre moviments). I amb això ha de seguir històries que se segueixen com si fossin contes (aquí en podeu trobar un que vam traduir al català).

Com a prova pilot hem fet que el cubetto sigui el robot de bq i la interfície de control vaig crear un programa en qt (Qubetto) que emula el panell de fusta que ofereix primotoys. Val a dir que els nens i nenes han sigut els beta-testers i no he volgut marejar-los molt fins que el projecte no sigui estable i hagi consolidat les dinàmiques. Però és una bona incorporació, i té recorregut per totes les edats; mentre els petits juguen programant línies de codi entenedores o pinten les fustes que calguin, els més grans podrien construir el panell i el robot de fusta, soldant els sensors necessaris. I tots junts podrien dissenyar les històries a recórrer pel cubetto.

Finalment com a projecte final la construcció d'un robot propi ha estat interessant, ja que partint de la seva pròpia imaginació han hagut de dissenyar-lo de zero amb totes les eines i materials que posava a la nostra disposició el Fablab.

És curiós que el primer que plantegen sempre és un robot que dispari, que aixafi, serri o que punxi, tipus http://www.robotwars.tv/ , en definitiva que "mati" el contrincant... És el camí que segueixen, i tot i que potser són projectes èticament qüestionables, en aquest cas els mitjans justifiquen el fi. Gràcies a aquests han anat millorant les capacitats en electrònica bàsica. El robot final és una espècie de tanc que dispara rajos infrarrojos i que desactiva el contrincant. Estic segur que si seguissim amb els mateixos assistents l'any que vé farien un altre tipus de projecte.

La metodologia a l'aula ha sigut lliure però amb acompanyament i presentació i oferta de materials. Cadascú decidia si preferia programar, construir el robot, dissenyar en 3d... Depenent de cada moment demanaven una activitat o una altra. I naturalment hi havia nens que decidien no seguir o passar de tot, en aquest cas fer-ho saber als pares també és important per tal que parlin amb ells i decideixin el seu futur. No interessa que els nens juguin amb la tecnologia per imposició; La formació en la robòtica i la programació haurien de partir de la base que es fa per motivació pròpia i que d'aquest interès en poden derivar en determinats casos alguns projectes de valor social. No operem ni amb certificacions ni qualificacions en pro de l'excel·lència per fer de la teva filla el proper Steve Jobs. Es va a la font del coneixement perquè es té set d'aprenentatge i, naturalment, compartint el que hem après arribarem més lluny. 

L'alternància entre communia, que feia la part de programació i l'electrònica, i fablab, amb el Javier que s'ocupava del disseny i les construccions així com del control de maquinària, ha anat prou bé. Permetia la polivalència i el canvi ràpid d'activitat en cas de desmotivació o (perquè no admetre-ho) aborriment.

Mirant a l'any que ve, estaria bé repassar altres experiències, com la de hackerkids, i les noves activitats que preparen pel juliol. Quan a recursos estaria prou bé pensar en programació web, i començar amb els mBots, ara que ho han fet compatible amb gnu/linux, per plantejar projectes més complexes i sòlids. També millorar tot l'ecosistema que Cubetto aporta als infants més petits de 8 anys. I Finalment començar a donar valor i visibilitat a la distribució, la còpia i la reutilització entre projectes. 

Mirant encara més enllà també plantejar comunitats d'aprenentatge online i presencial que permetin a molts pares i mares poder fer els extraescolars que tant els agradaria fer.

Comments

Merci pel recull ... i la inspiració. Anotem Cubetto ( a l'Escola va molt la línea Montessori ) y mBlocks ... (que ens permeten deslligarn-nos de l'avidesa de beneficis de Lego ), entre d'altres.
Aviat (Juliol) reprenem activitat ... ja compartirem experiènciesAdd new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.