Communia 2016, línies i coordenades

Des de l'inici d'aquest curs 2015/2016 hem tingut l'agenda ben apretada de projectes diversos, tan plena que no n'hem pogut fer massa difusió... Si l'any passat el gruix de la feina es situava en el desenvolupament d'estratègies lligades a centres socials en el marc municipal, aquest any hem hagut d'aparcar els models teòrics i hem mogut les fitxes cap a altres àmbits, sobretot manteniment de sistemes i desenvolupament de paquets formatius, alhora que hem seguit amb la línia de desenvolupament de programari web basat en drupal. Totes les línies amb un accent marcat en el coneixement lliure de restriccions.

Després d'un temps sense visibilitat, anava tocant que des de communia enviéssim alguna senyal conforme seguim en actiu. Els motius del silenci han estat diversos. Per la meva part el més rellevant és que des del 15 d'abril una petita alegria anomenada Iris ha envaït casa meva i bona part del meu temps, degut a aquesta millora a la meva vida no tinc prou temps per poder escriure tot el que voldria. El que és segur és que a partir d'ara des del meu espai hi hauran escrits creuats amb algunes reflexions sobre criança respectuosa i pedagogies lliures. 

On estem?

Des de l'inici d'aquest curs 2015/2016 hem tingut l'agenda ben apretada de projectes diversos, tan plena que no n'hem pogut fer massa difusió... Si l'any passat el gruix de la feina es situava en el desenvolupament d'estratègies lligades a centres socials en el marc municipal, aquest any hem hagut d'aparcar els models teòrics i hem mogut les fitxes cap a altres àmbits, sobretot manteniment de sistemes i desenvolupament de paquets formatius, alhora que hem seguit amb la línia de desenvolupament de programari web basat en drupal. Totes les línies amb un accent marcat en el coneixement lliure de restriccions.

 

Podem dir que communia amb 5 anys que porta rodant i plantant llavors,  va recollint els seus fruits. Malgrat el curs passat vam tenir algunes dificultats per poder garantir la subsistència de tots els membres de communia. Aquest any ens ha sorprès de bon grat l'arribada de demandes concretes per realitzar tasques molt diversificades d'origens diferents. Aquesta diversificació ha significat un canvi substancial, que si bé t'obliga a ser pluriespecialista fent tasques en paral·lel, veiem que és una condició sine qua non per anar a bon port i no dependre de cap client que concentri totes les teves entrades i en definitiva tots els teus recursos - De la mateixa manera com és molt arriscada l'aposta d'una xarxa de petits tallers que treballin únicament per una gran marca d'automòbil- Aquesta externalització ens converteix en dependents i vulnerables, al no presentar pels petits projectes d'economies de petita escala cap escenari més enllà de la manca de decisions pròpies, i al final, una nula autonomia dels membres així com una nula sobirania dels nostres recursos. Sigui el client que sigui, públic, privat o del procomú.

FOSHW / maquinari obert

Factolab s'ha mogut; Després d'un any convé fer una revisió crítica, assumint on arribem i on no. Fins el moment seguíem amb una filosofia basada en el not invented here; com a conseqüència d'això tenim un taller petit en un centre social, sense afluència i amb un programa d'aprenentatge comunitari basat en grups d'aprenentatge, que va començar amb dos sessions d'electrònica, però no ha seguit. Es pot dir que el projecte factolab porta en stand-by més d'un any. Així doncs hem de reconèixer que no hem obtingut el que esperàvem: No hem pogut situar la fabricació digital en el marc dels centres socials, no és una via morta però per ara no ha comportat cap incidència. Els centres socials pel moment funcionen més com a entorn de consum cultural, no com a espai de producció o de pre-producció de continguts, i molt menys industrials.

Però per altra banda ha possibilitat nous projectes; ha permès situar-nos dins l'esfera maker de Terrassa i poder enllaçar-nos amb un segment de gent que no teniem al costat fins ara. Gràcies a les primeres passes de Factolab es creen enllaços amb el Fablab de Terrassa, un projecte il·lusionant per la ciutat situat dins la UPC de Terrassa. Així passem del Not invented here al Proudly found elsewhere i podem parlar de projectes de innovació oberta entre diverses entitats: A partir del Setembre comencem a fer extraescolars: una sessió setmanal de 2 hores amb noies i nois de 8 a 14 anys durant tot l'any, una tasca difícil degut a la diferència d'edat, però de moment n'estem contents, tant per la sintonia amb el fablab com per com inventen els petits.

També seguim fent tallers puntuals amb l'escola la Tecnos, que aposta per fer un acostament a la robòtica als alumnes de cicle superior.

S'ha de dir que tots els extraescolars així com els tallers serien molt més difícils de preparar si no disposéssim dels fantàstics kits de BQ així com de l'espai bitbloq per permetre desenvolupament ràpids i visuals de programes.

Drupal

Alguns de communia estem desenvolupant webs amb drupal des del 2006. Amb el drupal 4.7 vam començar una història d'amor amb aquest CMS i des d'aleshores plantegem la majoria de projectes web amb aquest. En aquest curs hem començat projectes importants sincronitzats amb els dissenys de gir.cat. D'altra banda seguim escalant webs que ja havíem fet l'any passat i implementem la tenda a jazzterrassa.org, permetent la venda directa d'entrades al seu propi espai web, la venda de merchandising relacionat, i també el desenvolupament del programari de gestió d'entrades de la taquilla amb aquesta sala de concerts històrica de Terrassa. 

A més comencen nous temps amb el nou Drupal 8, el qual aporta una programació molt més enfocada a objectes i amb unes novetats, que com sempre en drupal, ens motiven a començar projectes nous i a migrar-ne d'antics.

Nous servidors

Per si no hi hagués prou esdeveniments a l'agenda, a principis d'any el servidor es quedava estret i faltaven recursos per totes les bases de dades, vam haver de migrar-los i així també podíem aprofitar les noves ofertes disponibles, per un baix preu podem tenir una infrastructura decent gràcies a dividir recursos entre diferents servidors situats en containers LXC, un exclusiu per MariaDB, un amb diferents sites amb Nginx... i tots controlats per un hipervisor LXD modern, flexible i potent. Això ens permet un flux de treball, de desenvolupament i de producció ordenat i capaç de moure ràpidament els nostres propis recursos, dins les nostres màquines o les que lloguem.

Manteniments

Des de l'època que vam donar suport al Bisbat d'Égara no ens ocupàvem d'aquestes tasques, però ens van demanar d'ocupar-nos del manteniment de l'Escola Ponent[no hem fet la web!!! ;) ], i recentment ens han demanat fer-ho a l'institut vacarisses

Si havíem deixat els manteniments en escoles públiques degut a l'aborriment, a dilemes morals i a la impossibilitat d'assumir el volum de feina creixent amb el sistema operatiu de Microsoft, l'escenari ha canviat i com vam anunciar fa 4 anys, el departament d'educació de la generalitat ha acabat assumint que ni Windows ni l'antic Linkat eren projectes que permetessin gestionar la quantitat creixent de dotacions tecnològiques als centres educatius. Amb el nou Linkat en marxa, es planteja un nou escenari on ens hi trobem força còmodes. Aquest linkat basat en ubuntu permet ubicar al procomú els desenvolupaments en codi obert que estan orientats a mantenir una distribució o un programari adequat per centres educatius. Fins i tot ens atrevim a fer-ne desenvolupaments per retornar a la comunitat Linkat. Tenim pendent encara el traçar les actuacions i l'estratègia de retorns, però no descartem prendre un rol molt més actiu en la comunitat.  

Tot i això el model que planteja el departament no està exempt de perills; si Microsoft va quedant enrere, veiem la incidència creixent que Google està tenint en tots els àmbits acadèmics, oferint gratuïtament els seus serveis mentre els utilitzis en àmbits educatius. Un model recentralitzador fins i tot amb més riscos que l'anterior.

El que vé

Si bé ens hagués agradat plantejar nous desenvolupaments que ofereixen algunes administracions, no hem tingut ocasió de poder tastar aquesta onada de canvi més que per fer algunes apreciacions en espais informals. Tan els terminis de pagament eterns (fins i tot la no liquidació de feines realitzades per part de l'ajuntament de Premià de Mar comandat pel Miquel Buch), com les males experiències en concursos públics que et deixen tocat i enfonsat si no tens un pulmó financer, ens fan anar amb peus de plom a l'hora de mantenir tractes amb les administracions.

Per motius d'agenda no ens hem pogut sumar al desenvolupament de gnu_social, sobretot haver-ho fet assistint al camp que van preparar las indias...un projecte que ens encanta, que ens crida i que no podem atendre per motius de subsistència. Però que personalment tinc moltes ganes de relacionar amb Drupal 8; plantejar una nova esfera de comentaris i interaccions federades entre comunitats, que veiem molt apte per molts espais i comunitats.

Quan a les tàctiques p2p seguir amb el disseny de plans que incideixin directament al desenvolupament de projectes productius per permetre autonomies comunitàries. Això si,  més enllà de dreceres, i assumint la responsabilitat que ens pertoca, això és seguir amb un rol actiu en les tasques del dia dia de communia(és determinant l'ús quotidià de tecnologies lliures) i també segurament prenent un rol actiu en diferents grups locals, com la XES de Terrassa, per aportar la nostra visió de producció p2p. 

Qüestió de temps.

 

Comments
In reply to by Manuel

Cómo digo está pendiente, y tengo que cuadrar agendas para empezar, pero mi idea era:

1º Empezar a partir de módulos existentes para drupal 8(el de disqus es mi mejor candidato), lo que agilizaría el desarrollo.

2º Tener un esquema claro de cómo funciona el plugin de wordpress (y ahora también el de colaua ;) ).

3º A parte de las funcionalidades existentes de esos plugins, plantear algunas funcionalidades concretas extras que creo que serían útiles cómo:

  • Posibilidad de asociar manualmente una conversación a un post generado.
  • Posibilidad de que la publicación de comentarios sea en dos sentidos, o sea permitir comentarios en el site y  que una cuenta bot dedicada o un usuario existente de gnu social publique respuestas-comentarios. Esto a su vez dependería el uso de avatars originarios de instancias gnu social federadas.

Pero cómo dije esto está en el tintero y ni siquiera he empezado, espero poder dedicar tiempo pronto, ganas no faltan...


Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.