Nou Planet, ara més social

Les tàctiques d'interacció comunitàries majoritàries actuals, sovint passen per l'ús dels centres que emmagatzemen la informació, justificant-se en el fet d'augmentar la visibilitat i en el és on hi ha la gent. L'aproximació de la interacció des del punt de vista del markèting, com si internet fos una televisió, ens empobreix, i la limitació dels mitjans que s'utilitzen per comunicar té implícita una interacció isolada i unes restriccions, per no parlar de perills majors o de tràfic de dades. Amb el seu ús ens estem corresponsabilitzant de l'alimentació d'uns models que van en contra de l'autonomia i la sobirania tecnològica.

Els gegants propietaris d'aquests magatzems plantegen cada dia més i més enfortir els centres i escalar els sils perquè hi càpiguen les propostes, els estats d'ànim, les idees i els comportaments de la "societat civil". Però estem capacitats per pensar en alternatives, de la mateixa manera que s'anunciava que els nostres somnis no cabien en les seves urnes, podem afirmar que els nostres somnis no cabran als seus servidors.

Però si dic que limitar-se en l'ús de sils ens empobreix, també ho fa el quedar-nos ancorats en la blogosfera dels 2000. Malgrat és un model fort, el podem enfortir encara més. 

Recordant la confrontació entre model sil vs model distribuït:

Requeriment de crear una identitat in-situ Vs. Identitat flexible i determinada per l'usuari.
Comunicació isolada: únicament en el lloc amb usuaris del lloc Vs. Comunicació amb qualsevol contacte o xarxa.
Creació de contingut d'un tipus determinat. Vs. Creació de qualsevol contingut (text, hypertext, imatges, video, àudio).
Restricció a l'hora d'indexar el contingut en tota la totalitat Vs. Possibilitat d'indexació
Acatar uns termes de servei i ús Vs. Crear els teus propis termes.
Obligació a cedir part de l'autoria o llicència a qualsevol contingut creat Vs. Autoria i llicència flexible( tu la decideixes ).
Restricció a l'hora d'importar/exportar el teu contingut o continguts sobre els teus continguts ( comentaris,tags... ) Vs. Possibilitat de exportar segons les possiblitats i habilitats tècniques
Generació de context temporal transformant converses en rànquing al cap de poc temps (per exemple, si vols utilitzar twitter com a canal de comentaris, et trobaràs que les converses duren una setmana) Vs. Generació de context permanent (limitat a l'existència del blog).
Escalabilitat per part de la corporació Vs. Escalabilitat segons habilitats tècniques i framework.


Simplificant: Fins el moment tenim els blogs i els CMS per articular les converses i els continguts en el si de les nostres comunitats, amb els pingbacks com a mètode de notificació i cita, i els protocols com l'RSS per la sindicació. Però la recentralització ens segueix rodejant, s'han instaurat els compartirs i els like its (fins i tot aquests trenquen la privacitat en els nostres llocs), i els comentaris natius del blog s'han vist substiuïts; se'ns ofereix delegar el flux de comentaris cap als sils habituals (twitter, facebook, gplus...) via disqus, i aquest mètode va in crescendo.

Davant d'això la jugada mestra planteja abraçar gnusocial com a espai per la conversa federada amb immediatesa. Si mesclem i federem blogs amb converses distribuïdes, el model és més que fort i planteja un horitzó il·lusionant. Així amb la motivació de possibilitar un ordre sense poder en les nostres comunitats, fer més distribuïda la informació i permetre autonomia a qui la sol·liciti, des de communia, al mateix temps que renovàvem  https://planet.communia.org, hem contribuït a aquest model aportant mòduls per fer d'un CMS d'última generació com és Drupal 8

Hem fet una actualització major de planet a un Drupal 8 ple de noves funcionalitats, i es pot dir que un nou planet.communia.org ha nascut. Pel camí, també hem creat un nou espai de conversa: social.communia.org, la instància gnusocial de communia(WIP).

També han nascut dos mòduls de drupal, perquè més enllà de fer una simple actualització, volíem situar communia al nou escenari de la web distribuïda. Per això hem dissenyat un nou flux d'interacció distribuït en el si del blog. En aquest disseny hi ha una enveja sana per poder tenir en Drupal el que ofereix un sistema de blogging com és wordpress: federació de converses entre blogs via pingbacks, i integració de gnusocial com a motor de converses i comentaris, gràcies a l'aportació que han fet des de las indias amb el plugin wp-gnusocial. Davant l'absència d'aquestes funcionalitats al nostre blog i a d'altres que vulguin funcionar amb Drupal 8, he creat els mòduls que ho possibiliten:

Fins aqui la introducció sobre els canvis de Planet que encara s'han de provar en producció, en breu faré entrada de blog parlant concretament de cada un dels dos mòduls. Com instal·lar-los, configurar-los i utilitzar-los.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

spell "no" (comprovació per evitar s pa m)