Les properes dues setmanes ens ocuparem de part dels casals d'estiu (http://www.tecnos.cat/robotica-angles-lestiu) de l'escola Tecnos, amb qui ja havíem col·laborat quan vam fer l'escola de ràdio fa un parell d'anys. En aquesta ocasió, fruit de la dedicació de Communia en temes relacionats amb el hardware lliure durant l'últim any, hem començat una nova oferta formativa que volem que serveixi com a primer contacte amb les tecnologies obertes i conceptes elementals de programació.
En dues setmanes treballarem amb nens i nenes de set a dotze anys un itinerari que començarà amb una breu introducció a Scratch, l'entorn de programació adequat per un públic infantil (i no tant infantil), amb el qual podran experimentar en la creació d'un escenari virtual i un personatge que podran controlar. També podran veure el valor afegit que significa el fet de poder accedir el codi font d'un programa, i la importància de treballar en comú per poder superar reptes.
Seguirem l'itinerari amb la introducció de components electrònics elementals, aquesta vegada intentant incentivar la creativitat fent una macedònia musical, així, ajuntant melons, plàtans, i pomes amb resistències i microxips podran tocar una cançó (prometem vídeo).
Després d'haver introduït electrònica i programació començarem amb la introducció a la robòtica i a les tecnologies de maquinària oberta. Agafant l'interessantíssim projecte de "fes-t'ho tu mateix" de BQ: "Mi primer kit de Robótica", dedicarem tota una setmana a elaborar diferents tipus de robots experimentant amb sensors infrarrojos, d'ultrasons, de llum... D'aquesta manera podrem introduir conceptes teòrics i tècnics des de l'experimentació, de la mà al cervell. La programació dels robots la farem amb l'adaptació de blockly, el bitbloq, que han fet des de bq.
Finalment hi haurà una sessió de robòtica una mica més avançada i alhora també més divertida: controlar els robots des del mòbil, nous sensors, dotar els robots de més autonomia i força... Aquesta sessió serà amb més dinàmiques de joc, ja que com que és l'última sessió esperem que es motivin i interessin en poder fer els seus propis robots i qui sap què més...
Hem de dir que a part de les entrades de blog diàries sota l'etiqueta tecnoslab'14, també publiquem els manuals i el codi font dels programes(a github i a codebender) que utilitzarem per tal que sorgeixin nous projectes com el nostre, en els quals amb material de baix cost i amb l'ús de programari lliure i hardware obert es fa una introducció divertida a les tecnologies obertes per fer front a múltiples reptes.