Llançament del client de Tiny tiny rss i Pocket per Plasma 5

Gestionar les fonts de les quals t'informes determinarà la "premsa" que llegiràs en el teu dia a dia, quines seccions i temàtiques, quins autors, columnistes... en definitiva et conformarà com a editor de tu mateix. Per mantenir l'autonomia, i no dependre de tercers i de la viabilitat econòmica de proveïdors de notícies, sovint vinculada a la publicitat, hi ha algun programari que ens pot donar un cop de mà.

Tot i que per escriptori hi han diversos programes, akregator de kdepim, feedreader , liferea ... En el meu cas jo estic subscrit a diverses fonts atom/rss, les quals gestiono amb el tiny tiny rss, un potent gestor de feeds via web que actua com a backend,  per a l'obtenció, actualització i la classificació de les fonts (similar al que feia google reader). De tal manera que tinc a un servidor propi la gestió. També ofereix la possiblitat de poder fer canals propis dels elements publicats i marcats com a favorits.

Amb aquesta eina podem aconseguir un flux de notícies constant, que és personalitzat i no té artefactes publicitaris ni rastrejament de tercers pel mig. Res a veure amb google plus, facebook, twitter, google news...

Quan a frontends del ttrss, hi ha la pròpia web, també té un lector per mòbil, i quan a l'escriptori, liferea i feedreader ofereixen la possibilitat de vincular-s'hi.

Fins aqui quedaria tot resolt. Tot i això, havent provat altre lectors de notícies en tauletes( com flipboard , Google Play Kiosco o MSN news), hi ha una experiència d'usuari que es troba a faltar als escriptoris de GNU/Linux. Esmorzar llegint els nous articles és una mica més feixuc si es fa amb els clients existents i tinc la sensació que a l'experiència lectora està massa recarregada i fa que hi hagin massa distraccions; els hi falta focalització. Estaria bé tenir la possibilitat de llegir amb els ulls buscant articles amb les mans.

Amb aquesta intenció, al 2014, vaig començar a desenvolupar un client per ttrss. Creat  en QML, ja que aquest oferia molt potencial quan a interacció tàctil i gestual, a més aquest llenguatge declaratiu s'utilitzaria en dos escriptoris nous; unity 8 (el qual recentment ha sigut descartat per canonical) i el Plasma 5 de kde, l'escriptori lliure que he utilitzat més i en el que em sento més còmode.

El projecte en un principi era un intent de fer un panell per a dispositius tàctils(un desert al 2014), ja que recentment m'havia comprat un portàtil amb pantalla tàctil i malgrat el potencial de qml quan a interacció tàctil, no hi havia cap escriptori que permetés la famosa "convergència", i a mi no em desagradava la idea de poder utilitzar de diferents formes el portàtil, ja estiguis al sofà, al tren, o en un cafè. 

 El cas és que es va anar complicant fins quedar-se en un calaix. Però l'he fet servir en el dia dia des d'aleshores, i malgrat haver passat tres anys la base segueix funcionant, i ha anat resistint de versió en versió (fins i tot va passar de kde 4 a kde 5). Veient l'estabilitat crec que pot ser útil als altres i pot enriquir d'aquesta manera l'experiència de l'usuari lector d'articles del Plasma i del floss en general, ja que al meu parer aporta una navegació àgil i agradable dels corrents distribuïts de notícies. Fa quinze dies que vaig plantejar-me de fer-li una poda, el resultat el tinc publicat a https://github.com/aleixq/ttrssPocket-plasmoid .

Pocket

A part del TTRSS, he afegit un altre client en el mateix programa, és un client del pocket, ja que malgrat el servei es podria categoritzar com a sil, i es podria posar dins el mateix sac que altres lectors de notícies que actuen com a centralitzadors, amb l'adquisició de pocket per part de mozilla, podria convertir-se en open source: "The plan is to open source the Pocket code as part of the Mozilla open source project, consistent with our licensing policies".

La integració al navegador, he de reconèixer que és una funcionalitat que utilitzo, ja que a més a més se sincronitza amb l'ebook de kobo, tancant el cercle i oferint-me una lectura còmode en tinta digital dels articles que m'interessen.

Així el flux tiny tiny rss cap a escriptori amb una UX més agradable, mòbil i ebook queda més entrellaçat. I puc començar a esmorzar concentrant-me en el que realment m'interessa llegir.

Comments

Prou útil... RSS potent i versátil. Fluxos autònoms d'informació ?
Provarem Tiny RSS! salut



Hola Kinta,
No he pogut fer que funcione en el meu kubuntu, supose que es un tema de dependències però no acabe de saber com fer-lo correr, em diu açò:
«Error al cargar archivo QML: file:///home/carlos/.local/share/plasma/plasmoids/org.communia.ttrssPocket/contents/code/main.qml:47:34: Type FullRepresentation unavailable
file:///home/carlos/.local/share/plasma/plasmoids/org.communia.ttrssPocket/contents/ui/FullRepresentation.qml:122:5: Type ArticlePage unavailable
file:///home/carlos/.local/share/plasma/plasmoids/org.communia.ttrssPocket/contents/ui/ArticlePage.qml:28:1: module "QtWebEngine" version 1.5 is not installed»
He instal·lat estos paquets:
sudo apt install qml-module-qtquick-extras qml-module-qtquick-xmllistmodel qml-module-qtquick-controls qml-module-qtquick-extras qml-module-qtwebengine
Però res, saps com ho puc resoldre?
Gràcies


In reply to by Litox

Bé, hi han dues versions, del plasmoid, una que va amb  qtwebengine(1.1)  i una altra va amb webkit(1.0.1). Si fas servir 1.1 amb qtwebengine hauries de tenir qt 5.9 i el kde compilat per qt5.9.
Com que suposo que tens el kde compilat per qt5.7 (l'habitual) hauràs de fer servir la versió 1.0.1 del plasmoid i instal·lar els plugins qt de webkit. Això és perquè webengine no funciona bé amb el plasma de qt5.7 ( https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=380280 ).

O sinó compilar kde per qt 5.9, però si vols gaudir de l'estiu no t'ho recomano :) ...

Salut i ja em diràs què tal


In reply to by kinta

He provat a desinstal·lar-lo i instal·lar la versió 1.0.1, però em dóna el mateix error. Per assegurar-me he provat fent checkout de la rama i baixant directament de github i el mateix problema. ¿Es segur eixa versió?




Perfecte litox! Espero que tagradi i benvingudes les critiques i les contribucions! 


Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.