La XIP presenta el llibre Programari lliure i de codi obert – Societat lliure i govern obert

Fa un temps els companys/es de la XIP ens van demanar que communia col·laborés fent  un article sobre què passa quan compartim coneixement, amb la idea de publicar-lo en el llibre Programari lliure i de codi obert - Societat lliure i govern obert. Divendres el van presentar:

  • El llibre consta de 24 articles escrits per experts de diferents àmbits, més enllà del tecnològic (societat, ensenyament, administració, empresa)

  • La presentació ha tingut lloc a la Secretaria de Transparència i Govern Obert, de la Generalitat de Catalunya

  • L'Administració pública hauria d'entendre els beneficis de treballar amb programari lliure, establir una política TIC que el tingui en compte i integrar-lo com a una peça més de l'ecosistema govern obert

La Xarxa d’Innovació Pública (XIP) va presentar divendres passat, dia 10 de juny, a la Secretaria de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, el llibre Programari lliure i de codi obert - Societat lliure i govern obert, un recull de 24 articles escrits per experts de diferents camps que ens donen una visió de 360 graus sobre què és en realitat el programari lliure i de codi obert (free and open source software - FOSS) i com avui en dia està transformant el nostre món i apoderant-nos com a individus, com a col·lectius i com a societat.

Dins el nou i emergent ecosistema de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), el programari lliure ha trobat les condicions ideals per desenvolupar-se ràpidament i assolir la maduresa. Sense que ens n’haguem adonat, el FOSS ha arribat a nosaltres: al nostre telèfon mòbil, donant-nos serveis al núvol o com a motor dels servidors que possibiliten el web. Mentrestant, la majoria de nosaltres poc o res en sabem d’ell o seguim ancorats en el clixé de fa 20 anys: programadors barbuts picant coses incomprensibles, “gratis però poc usable”, coses de techies….

Avui dia, grans repositoris en línia ens permeten accedir al codi obert, i ens conviden a reutilitzar, modificar, millorar, adaptar i instal·lar programes existents aportats per grans comunitats universals d’usuaris. Sorprenentment, bona part d’aquest codi és aportat per corporacions empresarials i governs d’arreu del món.

Programadors, col·lectius, organitzacions, petites i grans empreses i administracions d’arreu del món han trobat en el FOSS la base que els permet desenvolupar, sense haver de partir de zero, les seves aplicacions. A més, han entès que obrir el codi que ells mateixos generen repercuteix en el benefici propi i del conjunt de la societat.

El llibre ens permet entendre els beneficis i les noves possibilitats que treballar amb programari lliure ens dóna com a societat i busca que les nostres administracions s’adonin de l’enorme potencial i els avantatges de treballar sobre aquesta base i que entenguin el programari lliure com a part essencial de l’ecosistema de govern obert que perseguim.

Els articles que conté el llibre aclareixen falses idees, ja que el programari lliure ens dóna l’oportunitat d’ampliar el ventall de gent que estarà interessada en el mateix projecte, afavoreix ampliar qualsevol projecte (escalabilitat, replicabilitat i interoperabilitat), democratitza la distribució del coneixement que la pròpia massa social genera i, al cap i a la fi, aporta una riquesa més distribuïda en el territori on impacta.

Què és la XIP?
Les organitzacions estan transformant la seva activitat i raó de ser pel profund canvi de paradigma social i econòmic que estem vivint. L’Administració no n’ha de quedar al marge. Per avançar en aquesta direcció, un grup de professionals ens vam decidir a organitzar-nos al voltant de la Xarxa d’Innovació Pública (XIP), per tal de compartir projectes i bones pràctiques, coneixement, notícies i aprendre plegats i, al mateix temps, millorar i idear nous serveis amb els altres actors públics (ciutadania, proveïdors…).

Podeu descarregar-vos el llibre des d’aquest enllaç .

Adjunts
Attachment Size
FOSS.pdf 1.09 MB

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

spell "no" (comprovació per evitar s pa m)