qguitart's Blog

El mapa del comuns de Terrassa al diari "Vallés Econòmic"

El suplement d'informació econòmica Vallés econòmic ens va encarregar un artícle sobre el procés d'elaboració del mapa dels comuns a Terrassa. Aquest és el text que els hi hem fet arribar, i que s'ha publicat avui divendres 20 de Febrer de 2015:

Què passa quan el coneixement és obert, de lliure accés i produït mitjançant la col·laboració ?

La generalització de l'ús d'Internet ha permès que el coneixement sigui accessible a tothom, i per tant, que podem contemplar aquest coneixement  com un bé comú, immaterial i d’accés universal.

Però Internet no només ha esdevingut una plataforma excepcional per accedir al coneixement, també ens permet produir-lo mitjançant la col·laboració entre usuaris en aquesta xarxa. Una forma de produir riquesa que té una lògica comunitària i és motivada per interessos i necessitats concretes que es troben a la xarxa per produir béns que s’orienten a un interès comú.


Cap a una Terrassa dels comuns -Jornades-

L'estiu passat vàrem llançar una crida per l'aliança dels comuns a la nostra ciutat. L'objectiu d'aquesta crida era el d'obrir el debat sobre la necessitat de començar a construir, des de les ciutats, noves pràctiques d'economia, treball, i bon viure, que aprofitin la oportunitat històrica de la cooperació global en xarxa. 

Amb el coneixement obert, de lliure accés i compartit podem construir estratègies de canvi de la manera com produïm, treballem, i fem ciutat. Unes estratègies que permeten imaginar una economia ètica i sostenible basada en la creació d'una riquesa comuna i cooperativa, a partir de la reciprocitat, el mutualisme, la producció entre iguals i la mobilització d'una societat civil compromesa i informada.

Uns escenaris de futur per la nostra ciutat que passen per la construcció d'una estratègia ciutadana del Bon Viure. Aquesta s'ha de planificar, discutir, construir i conquerir entre tots. És per això que us convidem a participar a aquestes jornades amb el títol: Cap a una Terrassa del comuns.


Crida a una aliança del comuns a la ciutat de Terrassa

Aquesta és una crida a dissenyar projectes de canvi cap a una ciutat del coneixement lliure, obert i comú. Un canvi de matriu productiva per la Terrassa de post - crisis que permeti futurs dignes i sostenibles pels seus habitants i que permeti caminar cap a una economia del coneixement compartit.

Una crida a imaginar una ciutat connectada al coneixement lliure en tots els àmbits de la vida urbana, que pugui ser utilitzat per tots i totes juntament amb les institucions i el mercat.

Una crida a imaginar una economia ètica i sostenible que es basi en la creació d'una riquesa comuna i cooperativa, basada en la reciprocitat, el mutualisme, la producció entre iguals, i la mobilització de comunitats compromeses i informades.

Una crida a imaginar l'acceleració de la innovació social, tecnològica i productiva. Amb un intercanvi de coneixements i recursos en els àmbits de la cultura, la tecnologia, la ciència, i qualsevol altre camp on les solucions locals i globals puguin ser compartides.


És Internet important per a tu ? Notes de la generation CRISIS.

Fa un temps, a una entrevista per una recerca de la UOC sobre experiències d'economia alternativa em preguntaven si Internet era important per a nosaltres. La meva resposta va ser des d'una òptica de communia, és a dir, Internet com una possibilitat per construir companyies comunitàries basades en el pro-comú.

Repassant les notes de l'entrevista me'n adono que una resposta a la pregunta “És Internet important per tu?” contempla molts aspectes de les vides de la nostra generació, i el que és més important, permet dibuixar escenaris de futur dignes i esperançadors, que van més enllà de communia en el marc d'una economia P2P .

És evident que Internet possibilita la major xarxa distribuïda que ha conegut la humanitat. De la mateixa manera que hem establert un vincle entre la impremta i la revolució burgesa, Internet ha significat un canvi profund en la societat. Un canvi, les conseqüències del qual, encarà estan per determinar, i que tot just acaba de començar. Internet permet connectar generalitzada i horitzontalment els cervells.


FactoLab: Prototips a la ciutat P2P

Tags

A l'escola d'estiu d'enguany parlàvem del desig de crear un ecosistema per una economia local P2P. Un ecosistema que ens permetés catalitzar xarxes distribuïdes, amb una lògica P2P, capaces de generar economies de proximitat i noves formes de benestar més necessàries que mai.

Un dels dispositius que identificàvem com a indispensables per aquest ecosistema P2P és el que anomenàvem espai fàbrica-laboratori. Un espai de producció i investigació amb capacitat de proporcionar eines a la comunitat per la fabricació de prototips i productes finals. L'objectiu a curt plaç era oferir un espai, que sota la lògica de prova / error, permetés connectar a la comunitat local amb les diferents comunitats virtuals que s'organitzen al voltant del paradigma del Open Hardware ( Impressió 3d, Arduino, Raspberry Pi, etc)


Escola d'estiu 2013 - Retorns

Hem de dir que estem molt satisfets de les converses durant i després de les sessions de la Escola. Primer de tot, gràcies als que vàreu participar per les vostres aportacions.
Tot i que és un taller nou, i que encara l'hem de millorar, les sensacions són que vem transmetre les idees que volíem. Ho deduïm de la discussió iniciada al voltant de com inventar els dispositius que ens permetran viure les nostres vides sense por i enriquint el procomú.

A la primera sessió volíem aportar prou elements per enquadrar la conversa iniciada al segon dia. Aquí teniu l'enllaç als continguts:
http://winston.communia.org/wiki/communia/index.php/Taller:_El_Bon_viur…
Així com l'enllaç a les diapositives:
http://winston.communia.org/wiki/communia/upload/c/cf/P2pBonviure.pdf

El mapa resultant de la segona sessió va resultar el següent:


Subscribe to qguitart's Blog