4 punts a tenir en compte sobre l'emergència pel COVID-19 i els drets digitals

El COVID-19 ha impactat molts dels nostres drets digitals, ara més que mai hem de procurar que la tecnologia suporti la llibertat, justícia, i innovació de forma universal. Mentre la societat lluita per protegir la salut pública, hem de tenir cura com les decisions governamentals o privades poden impactar els nostres drets digitals.

  1. Vigilància: Els governs d'arreu del món demanen nous poders de vigilància per tal de poder contenir el virus. Molts voldrien envair la nostra privacitat, frenar la nostra llibertat d'expressió, en especial grups de la població vulnerables.
    Per fer-ho haurien de demostrar que tals poders són efectius, basats en la ciència, necessaris, i proporcionats. A més si s'atorguen aquests poders, haurien d'expirar un cop acabada l'emergència, contenir estrictes regles contra les desigualtats, i estar sotmeses a garanties i auditories.
    La deriva cap a tecnologies invasives (com el reconeixement facial) són massa invasives i poden exposar la població a investigació constant. Cal estar alerta també amb els pactes iniciats durant l'emergència entre el sector privat i el govern, que poden resultar amb la recopilació i intercanvi de dades personals.
     
  2. Llibertat d'expressió: La lliure circulació de coneixement sobre el COVID-19 és vital. Això inclou les denúncies anònimes sobre intents de contenció, crítiques online de la resposta governamental a la crisi, i accés als presos a mitjans per poder explicar al món possibles brots a les presons
     
  3. Innovació: Les tecnologies poden ajudar a tractar la crisi de la salut pública. El sistema de salut ha patit les polítiques d'austeritat de forma constant, deixant-la col·lapsada. Hem de tenir accés gratuït i obert al coneixement científic sobre el virus. De la mateixa manera el govern ha d'impedir que es patenti sistemàticament per evitar impediments en la recerca de les proves i els tractaments.
     
  4. La vida online: El distanciament causa que passem moltes hores a internet. S'ha de fer un esforç per tal que la connexió arribi a tothom.
    També hem de prendre consciència que a mesura que seguim generant valor per les empreses des de casa, o seguim estudiant, hem d'actualitzar els nostres coneixements d'autodefensa davant la vigilància, per exemple, prendre les decisions correctes pel que fa a eines de trobades virtuals, organització del suport mutu online, i impedir ser víctimes d'estafes utilitzant el coronavirus com a excusa.

( adaptat de https://www.eff.org/issues/covid-19 )

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.