Consells i recomanacions bàsiques per usuàries de videoconferències (WebRTC)

En aquests moments moltes trobades socials, sessions educatives i reunions professionals s'han de realitzar per videoconferència. Hi ha algunes recomanacions bàsiques que cal tenir en compte per fer que la videoconferència sigui el màxim de fluida i operativa possible. Hem fet aquest guia recopilant diversos conceptes bàsics a tenir en compte per usuàries de BigBlueButton i Jitsi, però seria bastant extensible a altres plataformes, sobretot les basades en WebRTC.

Per les que desconeixeu BigBlueButton i Jitsi comentar-vos breument que ambdós programaris s'utilitzen per a les usuàries directament des del navegador web, sense necessitat d'instal·lar aplicacions extres. Són software lliure i poden instal·lar-se en la nostra pròpia infraestructura:

  • BBB està indicat per a seguir una sessió amb presentació compartida, pissarra digital i sistema de moderació, però no trobarem servidors gratuïts per utilitzar-lo, cal contractar-ne el servei o instal·lar-lo al nostre propi servidor.

  • Jitsi és més adient per a reunions, i gaudeix de servidors d'ús públic com meet.jit.si que es poden utilitzar gratuïtament, o contractar-ne un servei exclusiu o utilitzar el nostre propi servidor.

Aquests dies estem utilitzant molt BBB i Jitsi en el camp educatiu, ja que mitjançant connectors de Moodle (mod_jitsi i mod_bigbluebuttonbn), podem integrar-ne les funcionalitats amb els nostres cursos d'aquest conegut campus virtual, que també és software lliure. Així, podem tenir una infraestructura educativa pròpia sense comprometre les dades de les nostres usuàries a contractes amb grans corporacions, prenent així el control de la infraestructura i les dades de les nostres usuàries. Inclús podem guanyar accessibilitat i disminuir costos davant una tecnologia cara, només gratuïta a determinades iniciatives educatives que gaudeixen de descomptes en la política comercial d'aquestes grans empreses, la qual té l'únic fi de guanyar usuàries estratègiques amb unes condicions que poden canviar segons li convingui a la companyia.

Recomanacions específiques per BigBlueButton i Jitsi (WebRTC)

  • Comprova la teva conexió a internet suporta una videoconferencia. Es recomana disposar d'una connexió a internet amb una capacitat d'amplada de banda de 1Mbits de baixada i 0.5 Mbits de pujada, es pot fer un test d'amplada de banda a la web speedtest.net. Pel que fa als dispositius es recomana utilitzar un ordinador mínim dual-core CPU i almenys amb 2G de memòria RAM.

  • Es recomana utilitzar les últimes versions de FireFox o Chrome. Podria utilitzar-se qualsevol navegador amb suport per a comunicacions web en temps real (WebRTC), però són el Firefox i Chrome els que el dia d'avui proporcionaran una millor qualitat de l'àudio en condicions de l'amplada de banda més baixes. Sigui quin sigui, és important que t'asseguris que el teu navegador web està actualitzat a l'última versió disponible.

  • Recorda que amb el protocol WebRTC hauràs de concedir permís a través del navegador per utilitzar el micro, la càmera o la pantalla compartida... estigues atenta als missatges del navegador web que sol·liciten accés a aquests dispositius.

  • Jitsi a part del navegador web, també si pot accedir a través d'una aplicació per iOS i Android molt fàcil d'utilitzar. Està disponible en l'AppStore, Google Play i el repositori d'aplicacions per Android en codi obert F-Droid https://jitsi.org/#download

Més informació sobre requeriments de BigBlueButton https://docs.bigbluebutton.org/support/faq.html#what-are-the-minimum-requirements-for-the-bigbluebutton-client

Més informació sobre l'ús de Jitsi https://jitsi.org/user-faq

Recomanacions per millorar el funcionament fluid de la sessió:

  • Intenta accedir uns minuts abans de l'inici de la sessió per comprovar que el teu dispositiu funciona correctament. Serà molt difícil que t'ajudin, en cas d'un funcionament anòmal, un cop la sessió ja hagi començat.

  • Para el micro quan no hagis de parlar, sobretot si has de fer quelcom que generi soroll.

  • Utilitza el xat per no interrompre a qui està exposant un argument en cas que només es vulgui aportar un petit comentari o puntualització.

  • Demana paraula si vols intervenir.

Recomanacions per millorar la qualitat de l'àudio:

  • Sempre que es pugui s'ha d'utilitzar auriculars amb micro, en comptes d'altaveus i el micro integrats al dispositiu.

  • Apropa't el micro el màxim possible.

  • En cas que distorsioni el so quan parles, prova d'abaixar el volum del micro manualment (tot i que moltes plataformes de videoconferència regulen el volum del micro automàticament).

  • No connectar dues trucades a la mateixa habitació sense silenciar altaveus i micro d'un dels dispositius.

  • Evita sorolls ambientals com música, soroll del carrer, altres converses adjacents.

Recomanacions per millorar connectivitat (rebre i enviar dades amb més qualitat i sense interrupcions):

  • Utilitza connexions cablejades en comptes de les sense fil sempre que sigui possible.

  • En cas d'utilitzar connexions sense fil situat al més a prop del router o punt d'accés wifi que sigui possible.

  • Desactiva el vídeo de la càmera si no és necessari. És una bona pràctica activar el vídeo per saludar i en cas d'intervenir en la sessió, en canvi desactivar la càmera si només s'està seguint la sessió sense intervenir. En cas de tenir mala connexió, desactiva el vídeo per deixar només la veu.

  • Evita fer un ús intensiu de la connexió a internet amb altres processos i aplicacions, tant del teu dispositiu com de la resta de dispositius connectats a la mateixa xarxa local (descàrregues i pujada d'arxius, vídeo en streaming, altres videoconferències simultànies...).

Recomanacions per millorar el rendiment del dispositiu (en cas que l'aplicació respongui en retard o es col·lapsi):

  • Els navegadors web moderns són aplicacions que poden arribar a consumir molts recursos en el dispositiu, tanca les pestanyes i finestres innecessàries que tinguis obertes. Molts navegadors poden tenir connectors addicionals per millorar algunes funcionalitats però que poden alentir el rendiment del navegador (bloquejar publicitat, connectar-se directament a determinats llocs web...), si tens problemes valora desactivar aquelles que no necessitis.

  • Para o desactiva aplicacions que no necessitis durant la sessió.

Nota: aquesta entrada de blog és per donar consells bàsics als usuaris finals sobre BBB i Jitsi, prometem una entrada sobre plataformes de videoconferència en software lliure des del punt de vista del servidor i casos d'ús, us enganxem de moment captures de pantalla d'un moodle v3.5 amb la configuració per defecte i amb plugins de Jitsi i BBB ;p

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.