FactoLab: Prototips a la ciutat P2P

Tags

A l'escola d'estiu d'enguany parlàvem del desig de crear un ecosistema per una economia local P2P. Un ecosistema que ens permetés catalitzar xarxes distribuïdes, amb una lògica P2P, capaces de generar economies de proximitat i noves formes de benestar més necessàries que mai.

Un dels dispositius que identificàvem com a indispensables per aquest ecosistema P2P és el que anomenàvem espai fàbrica-laboratori. Un espai de producció i investigació amb capacitat de proporcionar eines a la comunitat per la fabricació de prototips i productes finals. L'objectiu a curt plaç era oferir un espai, que sota la lògica de prova / error, permetés connectar a la comunitat local amb les diferents comunitats virtuals que s'organitzen al voltant del paradigma del Open Hardware ( Impressió 3d, Arduino, Raspberry Pi, etc)

Passats uns mesos, el que era una bona intenció amb tot l'estiu per endavant, ha passat a ser una realitat que pren el nom de FactoLab Terrassa, i que aquest dijous presentarem al Ateneu Candela dins el marc del cicle de conferències “La Producció col·lectiva a Terrassa, passat, present i futur” organitzat per Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa i l'Ateneu Candela.

En aquest primer prototip d'espai fàbrica-laboratori de la ciutat P2P volem treballar en dues direccions:

La primera es oferir un programa formatiu bàsic al voltant del paradigma del Open Hardware, i més concretament, al voltant de la impressió 3d. Un programa formatiu anual que esperem començar a inicis d'aquest pròxim any, i que vol assentar les bases per poder fer funcionar el Factolabs amb tot el seu potencial.

La segona és convidar a participar a tothom que ho vulgui als dijous B'N'P, que de manera setmanal, vol reunir a tota la gent interessada al voltant de màquines diverses, entre elles, una impressora 3D, que hem estat muntant aquests darreres dies, i que ben aviat en documentarem i publicarem el procés.
L'objectiu principal dels dijous B'N'P és provar i imaginar prototips amb aquesta primera maquinaria que posem a disposició de la comunitat, i que vol ser la llavor del Factolab, i un pas més cap a la ciutat P2P.

Més enllà de la novetat per la ciutat, la presència d'un espai d'aquest tipus a un centre social com l'Ateneu Candela, ens obliga a pensar quin paper han de tenir aquests, que doten d'infraestructura, coneixement situat, i maquinària concreta, a comunitats que van molt més enllà de la dimensió productiva.
I el que resulta un desafiament encara més interessant és pensar quin paper han de tenir els centres socials com l'Ateneu candela en les futures ciutats P2P, i la seva capacitat de connectar ciutadans i comunitats per generar economies d'abast que ens permetin recuperar horitzons de vida dignes, sostenibles, i de bon viure.

De tot això en parlarem aquest dijous a la presentació del FactoLabs Terrassa. Us hi esperem a tots i totes.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.