Add new comment

Voldria exposar una crítica al text, no tant pel contingut que exposa, que comparteixo en el seu conjunt, sinó pel contingut que no exposa. Em refereixo al moviment independentista. Personalment penso que qualsevol discurs sobre moviments civils travessats per les xarxes socials, a Catalunya no pot obviar el principal moviment -de lluny, en volum- català. Per doues raons.

1-Perquè no podem explicar un moviment de tal magnitud sense l'ús intensiu d'Internet. Les consultes municipals, la gigamanifestació de l'any passat, i no cal dir que immensa cadena humana d'enguany, han estat fenòmens d'organització social altament horitzontal i en xarxa, offline i online. El programari de les consultes, per exemple, o el de la Via Catalana, per no parlar de l'ús de Facebook, Twitter i etc, que treien fum.

2-En segon lloc, no només com a conseqüència, sinó com a causa. El moviment independentista és també un moviment que vira cap al mode de producció p2p. Per una banda, perquè desmunta projectes nacionals tradicionals de gran abast geogràfic, com l'espanyol, reduint l'escala de les estructures estatals. En segon lloc, perquè tendeix cap a estructures estatals obertes al món, permeables, travessades per la innovació social, financera, productiva. Un exemple, que podria ser molt rellevant en poc temps: el projecte de l'Eurocat, una moneda social complementària a l'euro que s'implementaria a l'àmbit català, una moneda sense banc central, distribuïda, sense interessos, etc.

Amb ànims per al debat. Salut.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.