Capítol 6: Programes - extensió.

Capítol 6: Programes - extensió.
qguitart

Firefox:

Si be de navegadors web en trobareu molts, Ubuntu porta per defecte un dels més populars el Firefox. El Mozilla Firefox és un navegador web lliure desenvolupat a partir del projecte Mozilla. De la mateixa manera que Mozilla, Firefox és multiplataforma i utilitza el llenguatge d'interfície XUL.

Dave Hyatt i Blake Ross van començar una branca experimental al projecte Mozilla. Aquesta branca va esdevenir, el 9 de novembre del 2004, la primera versió del Firefox. Aquest projecte era més lleuger que la Suite Mozilla i estava destinada més als usuaris i no tant als desenvolupadors. L'èxit del Firefox va ser tant que el 3 d'abril del 2003 va decidir dedicar la major part dels seus esforços amb el Firefox i el Thunderbird.

El Mozilla Firefox s'ha destacat davant els seus competidors per el suport a molts estàndards de programari, com l'HTML, l'XML, l'XHTML, CSS, ECMAScript (JavaScript), DOM, MathML, DTD, XSLT, XPath, i imatges PNG amb transparència alpha. Com a addició el Firefox suporta l'estàndard SVG, tanmateix, la tecnologia que incorpora actualment s'hauria de considerar una "presentació", i no una implementació completa. El Firefox també suporta les propostes estàndards creats per WHATWG com l'emmagatzematge fora de línia i l'element canvas. Encara que el Firefox 2 no passa el test de compliment d'estàndards Acid2, el Firefox 3, que està en desenvolupament, si que el passa.

  Firefox és software lliure i multiplataforma. La seva popularitat es deguda a la llarga trajactoria de la fundació mozilla, la seva eficacia com a navegador, i la gran quantitat de "software de tercers" que suporta, els anomenats Ad-ons de firefox. La seva part negativa és potser la quantitat de recursos que consumeix veure acudit [11] Eines: Complements (https://addons.mozilla.org/ca/firefox/), historial recent, informació de la pàgina.

 

  Instal·lat el ad-on (extenció) Adblock

 

Software de descàrregues (amule, bittorrent, descàrrega directa, P2P):

Les xarxes d'igual a igual (peer to peer o P2P en anglès), defineixen un sistema de comunicació que no té clients ni servidors fixos, sinó una sèrie de nodes que es comporten alhora com clients i com servidors dels altres nodes de la xarxa, en el qual les dades o les metadades es transfereixen a través d'una xarxa dinàmica. Si l'arxiu te moltes fonts les velocitats de baixada i pujada poden arribar a ser molt altes, del total de l'ample de banda en que s'està connectat.

La descàrrega directa és una forma de descàrrega des d'un servidor en el que l'usuari no te d'esperar cues, a diferencia del P2P en el que es produeixen esperes (a vegades de varies hores) i la velocitat de transferència depèn del ample de banda de pujada del servidor en qüestió. En aquesta forma de descàrrega el client no és converteix en emissor/servidor, només en terminal de descàrrega, i els arxius no depenen d'una comunitat d'usuaris sino del servidor en qüestió que proporciona l'arxiu.

  busca un servidor de torrents (al google) i afegeix-lo al client. després navega pel gestor de torrents, atura'l i segueix a casa teva si vols

 

Gràfics

A la categoria de gràfics hi trobaràs programari per el disseny gràfic, animació, fotografia... Hi ha dos grans famílies de programari en gràfics, el vectorial i el que treballa amb imatges (píxels). Aquí també hi trobaràs molts programari per organitzar les teva col·lecció d'imatges.

 

Gestors fotogràfics

Shotwell, un gestor de fotografies senzill però potent que entre d’altres característiques permet pujar les nostres fotografies de forma senzilla i ràpida al Facebook, Flickr o Picasa. Aquest és el gestor de fotografies que ve per defecte a la Ubuntu 10.10

F-Spot és una eina de gestió i retoc d'imatges per a l'escriptori GNOME, compatible amb els formats gràfics més importants com el JPEG, PNG, TIFF, DNG, GIF, SVG, RAW, PEF... F-Spot és més complet que shotwell i permet importar imatges des del disc dur de l'ordinador, des de la càmera de fotos, i fins i tot des del Firefox o el Thunderbird. Si les fotos importades són d'un mateix esdeveniment el programa pot crear una etiqueta per a aquestes fotos (se'n poden crear tantes com se'n necessitin) per tal d'identificar-les, fins i tot és capaç de detectar si ja n'hi han presents a la base de dades còpies de les imatges importades per tal de no fer duplicats d'aquestes imatges.

El digiKam és una aplicació de KDE per importar, editar i gestionar fotos digitals. Permet organitzar col·leccions d'imatges mitjançant carpetes o Tags, en comparació mb la resta és un gestor de fotografies bastant complet. També trobarem disponible a les fonts oficials d'Ubuntu el programa Gwenview, un altre visor d'imatges molt senzill però pensat també per a KDE.

  En KDE també pot realitzar edicions simples de les fotos fent ús de Kipi (KDE Image Plugin Interface), que ofereix la possibilitat d'augmentar les seves funcionalitats. KIPI, és una API que permet la creació de plugins de processament d'imatge d'aplicacions independents. És el que ens permetrà amb Digikam i Gwenviem enviar fotos a flickr, facebook...

 

 

Provarem el Shotwell ja que és el programari que ve per defecte amb la Ubuntu 10.10 i la seva funcionalitat: La solució definitiva a la organització de les vostres fotos

Prova 1: Anar a Aplicacions >> Gràfics >> Gestor fotogràfic Shotwell

Un cop som a dins del programa farem el següent

$ 1. Fitxer >> Importa des de una carpeta (i triarem la carpeta 
on tinguem algunes fotos, no totes ja que sino us tardarà un munt de 
temps a carregar-les, i això ho podeu fer a casa tot trastejant el programa)
$ 2. Després anirem a Edita >> preferències i li direm la carpeta de destí 
de les importacions (ex: /home/elvostreusuari/fotos)
$ 3. Selecionarem una foto, si mireu el menu de sota veieu que ens permet 
fer alguns retocs, proveu-los
$ 4. Finalment exportarem una foto al facebook o al flickr, anant a Fotos, 
en seleccioneu una i clickeu a Publica. Aqui us demanarà la autentificació a 
facebook o a flikcer. I les fotos ja estaran disponibles per tothom.
Inkscape i Gimp (vectorial vs pixelat)=

Inkscape és un programa de dibuix de gràfics vectorials amb codi font obert. Té capacitats similars als programes privatius com Illustrator, FreeHand o CorelDraw utilitzant el format de fitxer estandaritzat pel W3C SVG, basat al seu torn en XML.

  inskape no es troba intal·lat per defecte a Ubuntu al ser un software específic de disseny vectorial. Per instal·lar-lo pots utilitzar el gestor de paquets synaptic o per terminal mitjançant apt

GIMP és un programa de GNU per al tractament d'imatges (GNU Image Manipulation Program), creat per voluntaris i distribuït sota la llicència GPL. Està construït amb les llibreries GTK les quals es van crear pensant en aquest programa. La primera versió es va desenvolupar en sistemes Unix i va ser pensada especialment per GNU/Linux. No obstant això, actualment existeixen versions totalment funcionals per Windows i Mac OS X.

 

Provarem el Gimp i alguna de les seves múltiples funcionalitats

Prova 1: Anar a Aplicacions >> Gràfics >> Gimp

Un cop som a dins del programa farem el següent

$ 1. Fitxer >> Obre (i triarem un foto que no pesi massa)
$ 2. Després anirem a Imatge >> Escala la imatge i li donarem la mida que vulguem
$ 3. Després anirem a Colors >> Inverteix(podeu provar de tocar alguna altre 
característica del color)
$ 4. Després anirem a Filtres >> Artístic >> Trieu un efecte
(podeu provar de tocar alguna altre característica del color)
$ 5. Finalment desarem la nostra imatge Fitxer >> Anomena i Desa trieu una carpeta
de destí i el format de la imatge de sortida (a Totes les imatges) per exemple .png

Oficina

Suite Ofimàtica OpenOffice

Editor de presentacions de l'OpenOffice.org, Full de càlcul de l'OpenOffice.org, Processador de textos de l'OpenOffice.org

Pròpiament denominat OpenOffice.org (no OpenOffice, a causa d'una disputa de marques), és un projecte comunitari per crear una paquet ofimàtic basada en codi obert (amb llicència LGPL), procedent d'una versió antiga de StarOffice de Sun Microsystems. Actualment la marca és propietat de l'empresa de programari Oracle.

 

Multimèdia

Aquí trobaràs programari per editar continguts d'àudio i vídeo, reproductors multimedia...

Enregistrador de discs Brasero i K3b

K3b és una interfície gràfica per l'enregistrament de discs compactes i DVDs sota el sistema operatiu GNU/Linux, basat en els programes cdrecord i cdrdao. K3b no forma part del projecte KDE ja que està a l'apartat extragear, usa les biblioteques de KDE.

K3b permet, entre altres coses, la creació de discs compactes (CDs) de dades, creació de CDs d'audio, creació de Video CD (usant per això l'eina GNU VCDImager, còpia exacta de CDs, enregistrament de DVDs de dades i creació de Video DVDs.

  Brasero és un software molt similar a K3b que porta per defecte la Ubuntu 10.10

 

Reproductor de música Rhythmbox i amarok

Amarok (abans anomenat amaroK) és un reproductor d'àudio per al sistemes operatius GNU/Linux o BSD, desenvolupat principalment per l'entorn d'escriptori KDE. No forma part oficialment del projecte KDE, encara que pot trobar-se allotjat en la seva pàgina.[1] És part del kde extragear, cosa que li permet tenir el seu propi cicle de publicació independent de la resta de KDE.

Amarok suporta de forma directa diversos serveis d'Internet i opcions especialitzades per a els melòmans que tenen grans col·leccions de música. La seva interfície és senzilla i el seu equip treballa molt per millorar la facilitat de l'ús del menús i les opcions.

Rhythmbox és un reproductor multimèdia que reprodueix i ajuda a organitzar la música digital. Fou inspirat pel reproductor d' Apple, iTunes. És programari lliure, dissenyat per treballar en escriptoris GNOME, i utilitza el motor GStreamer o Xine Media. És compatible amb la sincronització amb l'iPod. Actualment es troba sota desenvolupament actiu.

 

Reproductor de pel·lícules (totem) i Vlc

VLC media player (inicialment VideoLAN Client) és un reproductor multimèdia del projecte VideoLAN, distribuït com a programari lliure amb llicència GPL. Dona suport a molts còdecs d'àudio i vídeo així com diferents tipus d'arxius i a més a més, suporta els formats de DVD, VCD i altres protocols streaming. També pot ser utilitzat com a servidor amb unicast o multicast, en IPv4 o IPv6, en una xarxa de banda ample. Utilitza la biblioteca còdec libavcode del projecte FFmpeg per a manejar tots els formats que suporta i fa servir la biblioteca de desxifrar DVD libdvdcss per a poder reproduir els DVDs xifrats.

És un dels reproductors més independents pel que fa a les plataformes en què pot ser utilitzat, ja que té versions per a GNU/Linux, Windows, Mac OS, Syllable, BeOS, BSD, Pocket PC i Solaris.

  La Ubuntu 10.10 porta per defecte el programari Totem per a reproduir vídeos, noslatres et recoomanem el vlc

 

wine

És un programa per executar programes que no son de Linux (guindows per exemple). Ens servira per fer córrer Spotify al nostre ordinador.

 
  • Instal·leu el wine per apt.
    Executeu winecfg i configureu-lo: a audio trieu la opció emulation i feu la proba de so.
  • Descarregeu l'executable de spotify http://www.spotify.com/es/download/windows/, i executeu-lo amb el wine (botó dret >obrir amb)