Recuperant webmentions

Finalment he decidit fer un pas enrere quan a la utilització de gnusocial com a motor de comentaris, crec que en el cas del planet de communia i el seu entorn afegia complexitat per poder comentar de manera ràpida.

Però la voluntat que planet.communia.org segueixi sent un node dins de la blogosfera, entenent aquesta com a xarxa distribuïda, continua. I per fer possible que hi hagi una interacció des de l'espai sobirà de cada un dels autors, he tornat a donar-li voltes a les webmentions

A més, la recuperació de la implementació de webmentions a aquest blog, ha coincidit amb que des del 12 de gener de 2017, s'ha convertit amb una recomenació de la W3C, cosa que ha augmentat la contribucions al mòdul linkback de drupal. M'he animat de nou per dedicar-hi temps al desenvolupament i ha culminat amb la publicació d'una versió de "dev". Pel que fa al plugin de wordpress, tot i no fer-lo servir,  també hi ha hagut un salt i n'han millorat l'estabilitat. No m'atreveixo a augurar cap futur, però crec que és un bon camí a seguir pels blogs que es resisteixin a les centralitats i acumulacions de informació/poder, ja que fàcilment tens un site amb converses federades.

La millora del codi, s'ha vist acompanyada amb la incorporació d'alguna de les feature requests que més desitjava, la semantització dels enllaços. Crec que és el que significa un salt qualitatiu respecte als pingbacks. Amb la combinació de microformats(2)  i realitzant webmentions, podem habilitar de manera senzilla la conversa enriquida i federada, sense passar per especificacions complexes ni API's massa especifiques. De moment és possible fer likes, favs, rsvp's, bookmarks, tags, repost...

Per posar un exemple senzill,  si posem el link amb la classe 'u-in-reply-to', des del meu site sabré que m'has contestat un post :

<a class="u-in-reply-to" href="planet.communia.org/content/awesomeblogentry">Answering communia</a>

En breu crearé documentació més extensa per habilitar-ho en llocs drupal 8 amb el mòdul linkback i l'enllaçaré aquí. -> Documentació dedicada a linkbacks i drupal: https://planet.communia.org/content/manual-de-linkback-drupal-8 .

A més a més amb la feina de indiewebcamp hi ha disponible una estratègia per incorporar els sils a la conversa per permetre que els que han delegat la seva identitat a tercers puguin interactuar amb el nostre site, amb l'eina brid.gy podrem incorporar twitter, facebook, medium, instagram, gplus... 

El que vingui a partir d'ara és a les nostres mans i es poden obrir ontologies rdf o mf2 concretes per parlar entre sites: Per exemple es pot afegir invitacions als events, fer fluxes de converses, donar feedback entre dipòsits d'enllaços i blogs... Un altre camí també seria  afegir ostatus tal com estan provant altres nodes.

Ara, sense masses complicacions i sense artefactes que impliquen massa desenvolupament, podem federar de nou les converses. Si més no això motiva per poder recuperar la constància perduda.

 

PS: Com sempre els desenvolupaments nous requereixen una fase de proves i pot ser que els errors 500 siguin freqüents al principi. 

PS2: Hi ha un resum de com s'ha fet la implementació en drupal 8 a https://planet.communia.org/content/manual-de-linkback-drupal-8 .

 

 

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.